Vuoden vihannes 2005 on ruokapöytien ja hevi-tiskien väriläiskä, kirpeän pirteä paprika. Paprikoiden värikirjo on niin laaja, ettei vihannesmaailmasta helposti löydä vastaavaa. Tutuimpien punaisten, keltaisten ja oranssien lajikkeiden lisäksi myyntitiskeiltä voi löytää liloja, tummanvioletteja, valkoisia ja ruskeita paprikoita. Vihreitä vihannespaprikalajikkeita ei sen sijaan yllättäen ole olemassakaan – paprika värittyy aina vihreästä jonkin muun väriseksi, jos sen annetaan kehittyä riittävän pitkään.
Paprika on erinomainen vitamiinilähde. Se sisältää muun muassa C- ja E-vitamiineja, A-vitamiinin esiasteita sekä B-ryhmän vitamiineja. Kasviksista paprika on yksi parhaista C-vitamiinin lähteistä. Paprikalla on korkean karotenoidipitoisuuden ansiosta myös antioksidatiivisia vaikutuksia.
Vuoden Vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt ja asiantuntijat. Tavoitteena on vihannesten käytön ja tuntemuksen monipuolistaminen.
Kolumbuksen laivoilla Eurooppaan
Koisokasvien (Solanaceae) heimoon kuuluvat paprikat (Capsicum spp.) ovat peräisin Keski-Amerikasta, jossa niitä viljeltiin jo 3000-5000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Eurooppaan paprika rantautui Kolumbuksen löytöretkien seurauksena. Tulisen paprikan toivottiin korvaavan siihen aikaan kalliin tuontimausteen, mustapippurin. Espanjalaiset alkoivatkin kutsua uutta kasvia pippuriksi ja tuote tuli maustemarkkinoilla tunnetuksi Espanjan pippurina.
Euroopassa paprika ei heti saanut kovin vahvaa jalansijaa. Espanjan lisäksi paprikan viljely yleistyi vain Unkarissa. Sen sijaan paprika levisi nopeasti Euroopasta itään, ja on yhä oleellinen maun ryydittäjä muun muassa intialaisessa, thaimaalaisessa ja kiinalaisessa keittiössä.
Viljely päässyt vauhtiin Suomessakin
Paprikaa mielivien suomalaisten on pitkään pitänyt tyytyä tuontipaprikaan. Viime vuosien aikana paprikan viljely on kuitenkin päässyt vauhtiin Suomessakin. Paprikaa kasvaa kasvihuoneissamme jo kahdeksan hehtaarin pinta-alalla, kun vuosituhannen alussa tuotantoala oli vain hehtaarin luokkaa. Suomalainen syö paprikaa noin 2,5 kg vuodessa. Kotimaisen paprikan osuus tästä on vajaat kymmenen prosenttia.
Suomessa tuotetaan lähes yksinomaan miedonmakuisia paprikalajikkeita eli niin sanottuja vihannespaprikoita. Tuliset maustepaprikat eli chilit ovat ainakin toistaiseksi pääsääntöisesti tuontitavaraa.
Paprikan maku on parhaimmillaan tuoreena ja vastapoimittuna. Peruslajikkeista punaisen paprikan maku vastannee perinteistä mielikuvaamme siitä, miltä paprika maistuu. Keltahedelmäiset lajikkeet ovat maultaan hieman punaisia miedompia ja aavistuksen makeampia. Oranssin vihannespaprikan maku on muita ”perusvärejä” selvästi makeampi.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Heinäkuulta elokuun lopulle saakka eletään todellista paprikoiden kultakautta. Tuoreita, monen värisiä vihannespaprikoita ja tulisuusasteeltaan erilaisia maustepaprikoita saadaan puhtaina ja mahdollisimman lähellä, kasvihuoneissa tuotettuina herkkuina. Kotimaiset Kasvikset ry on nimennyt heinäkuun viimeisen viikon 30 (24.-30.7.) paprikalle ja chilille. Paprika on monikäyttöinen vihannes, jota voi käyttää tuoreena tai eri tavoin kypsennettynä. Chiliryhmän ja muihin väkeviin paprikoihin kokkaajan
Iloisen väriset paprikat ovat löytäneet tiensä suomalaisten sydämiin. Niin vihannespaprikoiden kuin maustepaprikoidenkin käyttö lisääntyy hitaasti mutta varmasti. Kesällä paprikoita kannattaa paahtaa grillissä lihan, makkaran ja kalan kavereiksi. Paprika on tietysti hyvää ihan sellaisenaan, raakana. Mutta vaihtelu virkistää, ja paahdettu paprika on aivan eri juttu kuin tuore. Grillipaahdon jälkeen paprikan voi jopa kuoria, jolloin paprikan makeus
Paprikan raikas ja kirpeähkö maku vei suomalaiset mukanaan 1970-luvulla. Silloin paprikasta tuli koko kansan suosikki. Tästä lähtien paprikarenkaat ovat maistuneet leivän päällä ja kuutiot erilaisissa salaateissa. Tämä vihanneshedelmä sopii myös monenlaiseen ruoanlaittoon. Paprikasta syntyy monia herkullisia lämpimiä ruokia ja sitä voi säilöä myös talven varalle. Paprika on yksi vanhimpia ravintokasveja. Sitä on viljelty Keski-Amerikassa ainakin
Kotimaiset Kasvikset ry myöntää kunniamaininnan viljelyn kehittämisestä ja uusista kasvistuotteista ympärivuotiselle paprikatuotannolle. Tunnustuspalkinnon saajana on Hortiherttua Oy, joka on ollut eturivissä kehittämässä paprikan ympärivuotista viljelyä ja torjunta-ainejäämätöntä tuotantoa. Yritystä vetää kolme nuorta ja aktiivista yrittäjää: Jani Lindman, Toni Tanner ja Tomi Tahvonen. Paprikan viljelyssä on kiinnitetty viime vuosien aikana huomiota erityisesti kuluttajien arvostamiin laatutekijöihin: ympärivuotiseen
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.