Lepaan puutarhaopetuksen 100-vuotisjuhlaa vietettiin tänään samalla kun Lepaa 10 –puutarhanäyttely avattiin. Hämeen ammattikorkeakoulun koulutusohjelmajohtaja Kaarina Hänninen kertoi puutarhaopetuksen alkaneen, kun Carl Fredrik Packalén testamenttasi Lepaan kartanon valtiolle sillä ehdolla, että sinne on perustettava joko maatalous- tai puutarhaoppilaitos.
Nykyisin Lepaalla Hämeen ammattikorkeakoulu valmistaa hortonomeja (AMK) ja Hämeen Ammatti-instituutti kouluttaa puutarhureita. HAMKin rehtori Veijo Hintsanen oli huolestunut opetusministeriön palautteesta.
– HAMKin osalta toiminnot pitäisikeskittää Hämeenlinnaan, mutta sen lisäksi voisi olla yksi luonnonvara-alan yksikkö jossakin muualla. Tämä merkitsisi luonnonvara-alan yksiköiden radikaalia karsimista..
Juhlapuheen pitänyt maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila kertoi ammatillisen koulutuksen olevan murroksessa. Opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellaan ammattikorkeakoulutuksen rakenteellista kehittämistä karsimalla 25 ammattikorkeakoulusta seitsemän pois.
– Hämeen ammattikorkeakoulussa on kolme kertaa enemmän oppilaita kuin ministeriön kaavailema minimiraja. Ei ole järkevää viedä Mustialaa, Evoa ja Lepaata yhteen kampukseen. Opetuksen sisältöä tulee toki kehittää, totesi Anttila ja hän ehdotti tiiviimpää yhteistyötä maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n kanssa.
Anttila sanoi omana näkemyksenään, että 20 vuoden kuluttua maailmassa on huutava pula ruoasta ja luonnonvaroista, kun väestö lisääntyy 81 miljoonaa joka vuosi ja ilmastonmuutoksen myötä aavikoituminen lisääntyy.
– FAO:n mukaan vuonna 2050 tulisi ruokaa tuottaa 70 prosenttia nykyistä enemmän.
– Koulutuksella on uudet haasteet vastata ilmastonmuutokseen ja bioenergian tarpeeseen. Hämeessä tulevaisuus rakentuu vahvojen luonnonvarojen varaan, joten lyhytnäköisiä ratkaisuja koulujen yhdistämiseksi ei tule tehdä.
– Lepaan puutarhaopetuksen tulevaisuudesta kannetaan yhdessä huolta, painotti ministeri Anttila ja totesi, että ensi kevään hallitusohjelma on ratkaiseva vaihe Lepaan tulevaisuudessa.
Puutarhaneuvos Jarmo Suominen sanoi tervehdyksessään juhlivalle Lepaalle, että puutarha-ala on vankasti Lepaan tukena.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Perinteiset Lepaan puutarhatekniikkapäivät avataan torstaina 15. päivänä elokuuta. Messusäästä on luvassa helteinen. PUUTARHA-Sanomat on yksi 150 näytteilleasettajasta. D-hallissa on esillä lehden uusin painettu ammattilaisnumero. – Lepaa on ollut jo 40 vuotta ammattilaisten kohtauspaikkana ja aina elokuussa. Koko alan uusin tieto seuraavalle kasvukaudelle löytyy täältä, kertoo näyttelypäällikkö Jyrki Jalkanen Kauppapuutarhaliitosta. – Lepaalla voit seurata useita eri
Miten puutarhanhoito on aikojen kuluessa muuttunut? Miten kalmapuut, karhunkallot ja arsenikki ovat liittyneet kotipihoihin? Miksi suomalainen puutarhaperinne eroaa naapurimaiden vastaavasta? Mihin puutarhaharrastus on menossa? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Lepaan puutarhamuseon uusi näyttely Puutarhaharrastus Suomessa. Näyttely kertoo tavallisen koti- ja parvekepuutarhurin tarinaa. Näyttelyaineistona ovat olleet puutarhalehdet ja -kirjat, Lepaan Puutarhamuseon arkisto ja museotoimikunta sekä Lepaan
Hortonomien yhdistys valitsi 2. helmikuuta HAMKin Lepaan yksikön maisemasuunnittelun lehtorin Outi Tahvosen vuoden hortonomiksi. – Tahvonen on toiminut ansiokkaasti hortonomien monitahoisessa työympäristössä. Lisäksi Tahvonen on kotimaisen viheralan aktiivinen toimija ja kehittäjä ja tuonut esimerkillisellä tavalla hortonomien ammattikuntaa tunnetuksi laajalle yleisölle, todetaan perusteluissa. Outi Tahvonen sanoo, että hän haluaa tuoda hortonomikoulutukseen monialaista ja uutta näkökulmaa. –
Puutarhatekniikka 2002 alkoi Lepaalla torstaina hellesäässä. Näytteilleasettajilla on tarjottavana yleisölle monia uutuuksia. Marjasuomen taimituotanto toi näyttelyyn marjovat mansikat. – Darselect on uutuuslajikkeemme, kertoo JARMO RÖPPÄNEN. Marjasuomen taimituotannon osasto tarjoaa mansikkamehua isoa mansikkaa muistuttavasta osastosta. Röppänen toivottaa mansikanviljelijät tervetulleeksi Suonenjoelle syyskuun 5. päivänä, jolloin siellä järjestetään Mansikan sadonajoituspäivä. – Viljelijät näkevät käytännössä, kuinka mansikan satoa saadaan
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.