Kesäkuun 2009 nimikkokasvit ovat koivuangervo ja rönsytiarella. Pienikokoinen, pyöreähkö koivuangervo on pensas, joka sopii sekä aurinkoiselle että melko varjoisalle kasvupaikalle.Peittoperennoihin luettava rönsytiarella taas viihtyy parhaiten siimeksessä. Molemmat kukkivat valkoisenaan kesäkuussa. Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry.
Koivuangervosta (Spiraea betulifolia) on myynnissä monia lajikkeita. Tyypillinen koivuangervo on 60–100 senttiä korkea ja hyvin tiheäoksainen pensas. Juurivesojen vuoksi pensaasta kehittyy korkeuttaan leveämpi. Laji on saanut nimensä lehtien muodon mukaan, vaikkakin leveät lehdet muistuttavat vain kaukaisesti koivua. Ruskaväristä tulee runsaassa valossa tulisen oranssinpunainen.Kesäkuun puolivälin jälkeen puhkeavat kukinnot ovat puhtaan valkoiset. Koivuangervon leveät kukinnot kehittyvät saman vuoden versoihin. Alasleikkaus keväällä ei siten estä koivuangervoa kukkimasta jo samana kesänä.
Pensas kestää hyvin paitsi leikkausta myös lumen painoa. Lisäksi se on melko vaatimaton maan laadun ja valon määrän suhteen. Koivuangervo menestyy vyöhykkeillä I–VI eli Rovaniemen korkeudella saakka. Taimet istutetaan noin puolen metrin välein, kun halutaan yhtenäinen pensasryhmä.
Lehtimattoa varjoon
Rönsytiarella (Tiarella cordifolia) on helppohoitoinen, noin 15 senttiä korkea maanpeiteperenna. Se menestyy koko Suomessa lähes kaikkien perennojen tavoin. Lumen suojassa lehdet säilyvät osittain vihreinä yli talven, ja kasvi puhkeaa kukkaan touko–kesäkuun vaihteessa. Pysty terttukukinto koostuu valkoisista, miedosti tuoksuvista pikkukukista. Rönsytiarella leviää melko nopeasti kasvattamalla maanpäällisiä rönsyjä, joiden nivelkohtiin kehittyy uusia lehtimättäitä. Kasvi pysyy elinvoimaisena, kun mättäät jaetaan noin 10 vuoden välein.
Alun perin Pohjois-Amerikan lehtimetsistä tuotu rönsytiarella sopii puolivarjoisille paikoille sekä puiden ja isojen pensaiden aluskasviksi. Rönsytiarella viihtyy myös auringossa, jos maassa riittää kosteutta helteelläkin. Maan tulee olla läpäisevää, jotta seisova vesi ei tuhoa juuria. Ihanteellisessa kasvualustassa on 20–30 senttiä syvyydeltä keski- tai runsasravinteista multaa. Kalkitus ei ole aivan välttämätöntä, sillä laji viihtyy myös happamassa maassa. Neliömetrin alalle istutetaan 10 taimea.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Syyskuun kasveiksi valitut koivuangervo ja päivänhatut piristävät pihamaata vielä myöhään syksyllä. Keltakukkainen päivänhattujen perennasuku kukkii sinnikkäästi aina talven tuloon asti. Yhdessä koivuangervon kirkkaan punaisen syysvärin kanssa ne tuovat syyspihaan pirteää säihkettä. Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kasvukauden kuukaudelle toukokuusta syyskuuhun nimetään oma perenna tai perennasuku sekä puuvartinen kasvi. Valinnalla halutaan nostaa esiin meillä hyvin
Kesäkuun nimikkokasveiksi on valittu heti alkukesästä kukkivat kiinanlaikkuköynnös ’Annikki’ ja hopeahärkki. Yhteistä kukinta-aikaa lukuunottamatta muuta yhteistä näillä kasveilla ei sitten olekaan. Upean kirjava, puna-vihreä-valkoinen laikkuköynnös kiipeilee ylöspäin ja sen vahvasti kielolta tuoksuvat kukat tuottavat loppukesästä maukkaita, kiivin kaltaisia hedelmiä. Karun ja kuivan maan hopeahärkki puolestaan verhoaa maat ja kivimuurit sielläkin, missä vain harva muu kasvi
Heinäkuun nimikkoperennaksi valittu päivänkakkara yhdistetään kauneimpaan keskikesään ja pilvettömältä taivaalta helottavaan auringonpaisteeseen. Luonnossa päivänkakkarat kasvavatkin kuumuutta väreilevillä kedoilla ja tuoreilla niityillä. Lämpimiä muistoja ja mielleyhtymiä herättävä valkoinen päivänkakkara ja pirteän punainen punapäivänkakkara koristavat myös monen suomalaispihan perennapenkkiä. Toinen heinäkuun nimikkokasvi on tornionlaaksonruusu, pohjoissuomalaisten vanha suosikkipensas. Se on luonnossamme villinä kasvavan metsäruusun tiheän kerrannaiskukkainen muunnos, joka
Kesäkuun kasvit suojaa antava rusokuusama ja kivikoissa viihtyvät rikot Kesäkuun nimikkokasveja ovat punaisina ja valkoisina kukkivat rusokuusama (Lonicera tatarica) ja rikot (Saxifraga). Rusokuusama on iso pystyoksainen pensas, joka suojaa pihaa tuulelta ja katseilta. Se kestää myös jonkin verran tiesuolaa, ja pärjää siksi jopa tienvarsilla, kunhan kasvi leikataan säännöllisesti eikä päälle talvella aurata painavia lumikuormia. Matalakasvuiset
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.