Mikä riemu, kun kottarainen visertää sielunsa pohjasta pihakuusen latvassa! Puutarhaihmisen vuosi alkaa ehkä tästä hetkestä – jollei alkanut jo siementen kylvöstä tai peräti niiden tilaamisesta.
Puutarhaihminen syntyy keväällä uudelleen puutarhansa myötä. Ulos mennessä täytyy laittaa lämpimästi päälle, sillä sieltä ei raaski palata sisälle ihan pian, vaikka kuinka olisi ajatellut vain piipahtavansa.
Vaikka maa on vielä jäässä ja piha kenties lumen vallassa, voi onneksi suunnitella samalla kun taapertaa keväästä humaltuneena pitkin poikin pihaa. Jäisessä kukkapenkissä on sitä paitsi hyvä liikkua saksimassa perennanvarsia. Kohta sieltä jo piipot nousevat.
Väriä kevään ensi hetkiin
Hienostuneet, valkoiset lumikellot (Galanthus) aloittavat kevään, mutta ei niistä väriterapiaa saa pitkän lumisen talven päätteeksi. Hyvä kun niitä edes erottaa lumiläiskäisestä puutarhasta.
Väriä on etsittävä muualta, ja onneksi sitä löytyykin. Erityisen huomiovärinen keltainen talventähti (Eranthis) loistaa heti lumien sulettua kuin pieni aurinko, vaikka kukka on lähes maanrajassa. Jo nuppu on suloinen, keltainen pallukka.
Virvalilja (Colchicum bulbocodium) on toinen yhtä matala kukkanen. Paljas, violetinpunainen kukkanuppu pyrkii ylös kukkapenkin mullasta suippona kuin avaruusraketti. Hetkessä se avautuu – pieni askel maailmankaikkeudelle, suuri kotipuutarhurille.
Violetin ja keltaisen väriparissa on ytyä. Molemmille käy aurinkoinen, lämmin kasvupaikka, jossa lumi sulaa nopeasti ja kukkia päästään ihailemaan mahdollisimman varhain.
Valoa ja leikkuu
Kevään myötä tuodaan hämärässä kellarissa ja autotallissa talvehtineet kasvit saamaan valoa. Oksia lyhennetään reippaasti, jotta saadaan tuuheita kasveja. Muista: mitä enemmän latvoja, sitä enemmän kukkia!
Kasvit alkavat pian vihertyä, lehtiä puhkeaa paljaisiin oksiin. Kastelun ja lannoituksen tarve riippuu kasvista: verenpisara (Fuchsia) kaipaa yllättävän paljon kastelua, pelargoni (Pelargonium) harvemmin. Jos lehtiä ei vielä ole, voi keskittyä antamaan vain vettä. Lehtien puhjettua voidaan jo lannoittaakin.
Punatulkut siivoushommissa
Lumen alta paljastuu runsaasti vaahteran siemeniä, jotka ovat leijailleet lenninsiipensä avulla monen metrin päähän puusta. Talvisin voi ihailla punatulkkuja vaahteran oksilla pupeltamassa siemeniä, mutta kevään koittaessa tulkuille avautuvat uudet apajat – mikäli puutarhuri ei ole haravoinut kaikkea nurmelta pois. Siivousintoilu ei aina kannata.
Kuivan ja paahteisen paikan kasvit
Matalat, mukulasta kasvavat keväiset kurjenmiekat nauttivat auringonkilosta niin keväällä kuin kesälläkin, vaikka silloin niiden maanpäällinen kasvusto on jo lakastunut.
Pienten kurjenmiekkojen tapaan myös laventelit viihtyvät kuivalla, paahteisella kasvupaikalla. Ne kasvavat mieluiten kohopenkissä, jossa vesi ei varmasti viivy mihinkään aikaan vuodesta. Etenkin talvinen märkyys on niille kohtalokasta.
Kuvassa tähkälaventelin (Lavandula angustifolia) kumppanina kukkii violetinsinisiä lumikurjenmiekkoja (Iris histrioides) sekä vaaleansinistä 'Katharine Hodgkin' -risteymäkurjenmiekkaa.
Joulun tähteet
Kun maa on pihalla sulanut, päästään istuttamaan joulun ajalta periytyvät hyasinttien (Hyacinthus orientalis) sipulit ja jouluruusut (Helleborus). Jälkimmäisiä on hankala saada pidettyä hengissä huoneenlämmössä joulusta kevääseen. Hyasintti on helpompi, sillä lehtien lakastuttua sen voi tunkea pimeään komeroon – kunhan muistaa sitten ottaa sen esille keväällä.
Hyasintti kukkii normaalisti puutarhassa keväisin, joten puutarhaan tarkoitettujen lajikkeiden sipulit ovat myynnissä syksyllä. Joululta jääneen sipulin kanssa ei silti kannata odotella syksyyn saakka, jottei sipuli kuivu kokonaan. Paras on saada sipuli maahan, missä se kukkii seuraavana keväänä.
Uuden laatikon pikatäyttö
Kevään huumassa tuli pykättyä uusi viljelylaatikko kasvimaalle. Laatikko on aika iso. Mistä ihmeestä siihen saisi riittävästi täytettä?
Onneksi laatikon ei tarvitse olla piripintaan täynnä multaa, jotta siihen voi kylvää. Voi täyttää puolilleen ja ensi vuonna lisätä uutta multaa pinnalle, siihen on mukava ripotella siemenet. Seuraavana vuonna taas uusi multakerros. Samalla saadaan laatikon kasveille uusia ravinteita vuosittain.
Laatikon täytettä saadaan myös kasvijätteestä. Koska maatuva kasvimassa painuu nopeasti kokoon, voidaan ensi alkuun täyttää koko laatikko niityn haravointijätteellä, kuivilla lehdillä, risuilla ja muulla ryönällä. Päälle laitetaan lauta ja harava painoksi, jotta kevyt kasviaines ei lennä tuulessa.
Siihen mennessä, kun lämpötila sallii kylvöt, on kasvijäte jo painunut ja painuu lisää, kun päälle kipataan multaa. Kesän mittaan kasvijäte maatuu.
Mikä ihme tuoksuu
Tai ehkäpä pitäisi sanoa suoraan: haisee. Keisarinpikarililja (Fritillaria imperialis) tekee näyttävän esiintulon jo silloin, kun versonkärki vasta pilkistää mullasta. Haju tuntuu heti.
Haju on pistävä ja pysyy kasvissa kukinnan jälkeiseen lakastumiseen saakka. Voimakkaan hajun sanotaan karkottavan myyriä. Jos pihalla käy jäniksiä ja kauriita, on viisasta istuttaa kasveja, jotka eivät niille maistu. Keisarinpikarililjan lisäksi narsissit saavat kukkia rauhassa hampailta.
Taimikasvatukset
Jos tilaa on vähän, voi yhteen astiaan kylvää monta laatua. Kaksi satsia on silti hyvä pitää erillään omissa astioissaan: kylmäkäsiteltävät ja tavallisessa huoneenlämmössä itävät siemenet. Näin yritetään saada koko astian siemenet itämään suunnilleen samoihin aikoihin.
Harva yksivuotinen kasvi kaipaa kylmäkäsittelyä, mutta perennoista useat ja puista sekä pensaista aika moni. Useimmat tulppaanit, kurjenmiekat, leimut, ukonhatut, kärhöt ja punalatvat itävät vasta kylmän kauden jälkeen. Tällöin kylvös voidaan yksinkertaisesti viedä ulos (lämpötila saa vaihdella noin –4:stä +4:ään) sen jälkeen, kun sitä on ensin pidetty pari viikkoa huoneenlämmössä kosteana. Loppukeväällä pitäisi taimien jo alkaa nousta mullasta.
Tässä laatikossa jokainen laatu on kylvetty omalle rivilleen, jotka on merkitty nimilapulla – välttämätön toimenpide, sillä nousevista iduista ei pysty arvaamaan, mitä ne ovat.
Mainos – sisältö jatkuu alla
Tutustu Oma PIHA -lehteen
Oma PIHA on lehti sinulle, joka nautit pihasta, puutarhasta tai parvekkeesta.
Löydät lehden sivuilta sekä harvinaisuuksia että perinteisiä pihakasveja – vinkkejä uuden tontin omistajalle ja konkaripuutarhurille.
Vain puolitoista kuukautta enää! Silloin – yhtenä kevään alkamisen merkkinä – ensimmäiset muuttolinnut palaavat takaisin Suomeen! Oheisista viime kevään kuvista varhaisin on otettu Hangon Täktomissa maaliskuun 14. päivänä, jolloin muutama merihanhi laskeutui golfkentän viereiselle pellolle. Maaliskuun loppupuolella laulujoutsenpari katseli monivuotista pesimäsuotaan Skogbyn ruukkialueella, missä myös leskenlehti oli työntänyt pälvipaikalla ensimmäiset auringonväriset kukkansa esiin. Ojanpenkan pajunkissoihin
Versot ilahduttavat ja ihmetyttävät puhjetessaan keväällä kasvuun. Näkymät kukkapenkeissä ja luonnonmailla ovat varsin erilaiset varhain kasvukauden alussa kuin myöhemmän vehmauden aikaan. Uusimman Oma PIHA -numeron artikkelissa ’Kevät alkaa silmuista’ on kuvattuna monimuotoinen kavalkadi kevään kasviyksityiskohtia, silmuja ja versoja. Niiden havainnointiin uppoutuminen on läsnäolevaa ja rauhoittavaa pihaelämää parhaimmillaan. Tänne blogiin lisään kuvat muutamista hyötyversoisista,
Tarvitsin kesäkuun alussa pari kuvaa ruusun pistokaslisäyksestä. Piti näin ollen ottaa ruususta pistokas. Päädyin ihanaan kirjavakukkaiseen bourbonruusuun ’Variegata di Bologna’, jonka olin istuttanut edelliskesänä. Se ei ole vielä kukkinut ruusutarhassani, mutta on toivottavasti keskittynyt juurtumiseen. Ainakin se näyttää voivan varsin hyvin. Mutta koska se on harvinainen herkku, jota jouduin vähän etsimään ja onnenkantamoisella löysin, ajattelin,
Keväällä kasvihuoneessa tuoksuvat multa ja nuoret tomaatintaimet. Kasvin elämän seuraaminen siemenestä satoon on koukuttavan palkitsevaa. Aikaisimmat kylvöt pitkää esikasvatusta vaativille kasveille tehdään jo tammi–maaliskuussa kodin ikkunalaudalle tai kasvivalojen alle, sillä harvalla on käytössään talvikuukausina lämmitettävää kasvihuonetta. Kylväessä on hyvä tutustua siementen itämisaikoihin ja taimien kasvatusaikaan. Lisäksi tarkkaillaan kevään etenemistä, jotta osataan ajoittaa kylvöt oikeaan hetkeen. Asuinpaikan kasvuvyöhyke vaikuttaa luonnollisesti asiaan – siemenpussien yleisohjeet
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.