Kävin eilen kiehtovissa ja innostavissa avajaisissa. Sanomataloon Helsinkiin on avattu pieni näyttely, jossa on esillä puolalaisten arkkitehtien ja muiden suunnittelijoiden luomia asumuksia linnuille, hyönteisille, lepakoille ja siileille.

Asumus pienikokoisille lepakoille on todella style.

Asumus pienikokoisille lepakoille on todella style.

Vaikka asunnot edustavat huippumuotoilua, ovat suunnittelijat olleet läheisessä yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa, jotta eläimille tulisi mahdollisimman hyvin tarpeita vastaavat pöntöt ja kolot. Kunkin asumuksen vierellä olevaa tekstiä lukiessa voi aistia suunnittelijoiden hädän ja surun siitä, miten luonto on kaikkoamassa kaupungeista niiden ylitiheän rakentamisen myötä. Harvaan rakennukseen on suunniteltu esimerkiksi koloja räystäiden alle pääskysiä ja lepakoita varten!

Puola on toki enemmän Keski-Eurooppaa kuin meidän harvaan rakennettu pohjolamme, mutta aihe on silti hyvin ajankohtainen meilläkin.

Näyttelyn järjestäjät esittelemässä, pienin esittelee siilien koppia.

Näyttelyn järjestäjät esittelemässä, pienin esittelee siilin koppia.

Koska linnunpönttö on näyttänyt suunnilleen samalta jo iät ja ajat, olisi mukavaa, että tällaisia design-asumuksia alettaisiin nähdä kotipuutarhureidenkin ulottuvilla. Perinteinen pönttö kun ei niin kovin hyvin istu nykyaikaiseen arkkitehtuuriin! Kyselinkin, onko sarjatuotantoa tulossa, kuulemma parista mallista on jo jotakin vireillä.

Villipölyttäjähotelli.

Villipölyttäjähotelli.

Jos minulla olisi virtaviivainen talo, haluaisin ehdottomasti tällaisia pönttöjä, koppeja ja hotelleja pihapiiriini! Keltainen ötökkähotelli olisi upea mustan lepakkoasunnon vierellä.

 

Pientä ja sympaattista Kaupunki ja Metsä -näyttelyä kannattaa käydä katsomassa Sanomatalossa Galleria Art Kaarisillassa. Näyttely on avoinna 11.9.2016 asti.

Jaa artikkeli