Ruusuja & puutarhoja Loviisassa avaa loviisalaisten ruusutarhojen ja puutarhojen portit 2.-3. heinäkuuta. Ruusupuutarhat ovat avonna lauantaina ja sunnuntaina klo 10-17.

Kuninkaanlammen pihaa Loviisassa.

Kuninkaanlammen pihaa Loviisassa.

Puutarhat ovat hyvinkin erilaisia, alkaen pienehköistä omakotitalopuutarhoista suurempiin näyttelypuutarhoihin. Niissä on yleensä jokin teema tai omistajalla on jokin lempiharrastus, joka näkyy hänen puutarhassaan. Muutamassa puutarhassa on kahvila ja taidenäyttelyitä, myös lasitöitten harrastajat esittelevät omia töitään. Joissakin puutarhoissa myydään lisäksi taimia sekä muuta puutarhaan ja sisustukseen liittyvää kaunista rekvisiittaa.

 • Kuninkaanlampi, Kuhlefeltinkatu 8. Tapahtuman aikaan avoinna ovat myös puutarhapuoti ja kahvila.
 • Villa Ilenna, Tinanvalajankuja 7.
 • Lowisa Rosarium/Terveyskeskuksen ruusutarha/Öhmaninkatu 4. Turkulaisen ruusuasiantuntija Toini Grönqvistin lahjoittamat 33 vanhaa ruusua/16 eri lajia.
 • Rantapuiston Ruusuranta. Loviisan sissipuutarhurien ruusuistutus rantapuistossa.
 • Villa Aaltonen, Pitkäkuja 12. Villa Sorellan kahvilassa monenmoisia ruusuherkkuja.
 • Liisantalo, Mariakatu 2C. Pienelle sisäpihallekin saa ihastuttavan puutarhan. Puutarhassa myös kahvila ja Taisto Huttusen taidetta.
 • Pitkänpöydäntalo, Mariankatu 7. Korpelan alatalossa keramiikkaa.
 • Vackerbacka, Puutarhakatu 34. Puutarhassa myynnissä mm. kasvivärjättyä lankaa.
 • Muistojen kivipuutarha, Rantatie 12 A.
 • Tallmo, Snyggigsentie 23, Kuggom.
 • Tallgård, Peikkomäentie 52, Gislom.
 • Eija´s Garden – 1,5 ha elämyspuutarha Loviisan Ahvenkoskella, Elimäentie 74. Myymälässä hyvä valikoima ruusuja. Avoinna joka päivä paitsi ma. Maksullinen. Su ruusukierros klo 12 ja 14.

Loviisan Wanhat Talot 27.–28.8.2016

Loviisan historiallisissa, yli satavuotiaissa taloissa sijaitsevat yksityiset kodit avaavat ovensa jälleen elokuun viimeisenä viikonloppuna 27. – 28.8.2016.

Monet kävijät rakastuvat Loviisaan ja kehuvat kaupunkia siitä, että vanhoja rakennuksia on säilytetty. Eniten arvostetaan paikallisten asukkaiden vieraanvaraisuutta ja ainutlaatuista mahdollisuutta vierailla yksityiskodeissa, jotka sijaisevat kunnostetuissa, yli 100-vuotta vanhoissa taloissa, usein kauniiden pihojen ja puutarhojen ympäröiminä.

Viikonlopun anti on todella monipuolinen. Tori on täynnä myyjiä, Karlskrona-bulevardilta löytyy lähituottajien ja artesaanien ITU-tori, Lovisa Gymnasiumissa keräilymessut, Laivasillalla käsityöläismarkkinat, Aleksanterinpihalla antiikkimarkkinat, Ravintola Kappelin terassilla työnäytöksiä ja neuvontaa ja Suolatorilla näytteille-asettajia sekä työnäytöksiä. Sen lisäksi on tarjolla seminaari, kirpputoreja, näyttelyitä ja konsertteja. Ravintoloiden ruokalistoilta löytyy parhaita paloja ja erityisesti päivää varten tehtyjä herkkuja.

Loviisan Wanhat Talot on myös Suomen suurin avoimien puutarhojen ja pihapiirien keskittymä. Ja kun paikalliset asukkaat vielä pitävät lukuisia kirpputoreja ja “pop up-kahviloita” kaikkialla kaupungissa, tunnelma on taattu.

Ei siis ole ihme, että LWT- tapahtuma on noussut itäisen Uudenmaan suosituimmaksi yleisötapahtumaksi. Tervetuloa Loviisaan viihtymään tästä ainutlaatuisesta tunnelmasta ja monipuolisesta tarjonnasta!

Oma PIHA -lehdessä on vuosien mittaan ollut useita artikkeleita Loviisan pihoista: lue viimeisin Kuninkaanlammen digilehdestä nro 6/2015.

 

Jaa artikkeli