Man Yaun terälehtitöitä HAM -museossa.

 

Kasveihin ja puutarhaan liittyviä aiheita löytyy myös näistä vielä kuun vaihteeseen esillä olevista näyttelyistä (aiempi puutarhaihmisen näyttelyvinkki täällä: https://omapiha.info/arkistot/81071)

Helsinkiläinen Man Yau on tehnyt HAM -museon näyttelyynsä töitä prässätyistä kasvinosista. Kuultavan eteerisinä kukkivat työt käsittelevät puutarhamuotihistorian välillä tiukkojakin eurooppalaisia muotovaateita. Näyttelytilassa liikutaan kasvisermien ja matalien, koukerokuvioisten takorauta-aitojen lomassa. Pyöriipä siellä ikiliikkeeseen asetettu kasvionnenpyöräkin.

Kiasmassa Dineo Seshee Bopape keskittyy ihmisen ja ympäröivän luonnon sopusointuun kotimaanosansa Afrikan perimätiedon sekä kokemuksellisuuden valossa. Afrikan rakennusperinteestä muistuttavia seinämällisiä tiloja ja erilaisia geometrisiä muotoja on valmistettu maa-aineksista ja muista luonnonmateriaaleista. Niiden lähelle voi istahtaa aistimaan tunnelmaa tarkemmin. Puutarhurillekin juuri maa, sen ominaisuudet ja hyvinvointi ovat rakkaan harrastuksen perusta. Näyttelyssä toistuvana symbolina näkyy lukuisia ja taas lukuisia hiekkakukkakakkuja. Näyttelyä valmistellessaan Dineo Seshee Bopape tutustui suomalaiseen luontoon mm. Frantsilan Luomuyrttitilalla, josta innoittuneena näyttelyhallia hajustaa esimerkiksi tervaa sekä männyn ja timjamin eteerisiä öljyjä sisältävä tuoksuseos.

Hiekkakukkakakut ovat toistuva muoto Dineo Seshee Bopapen näyttelyssä Kiasmassa.

Jaa artikkeli