Biolan Istutusmulta on Vuoden Puutarhatuote 2018.  Istutusmulta on innovatiivinen, laadukas ja sopii suomalaiselle kotipuutarhurille. Vuoden puutarhatuotteen valitsee Suomen Puutarhakauppiaat ry.

Biolan istutusmulta sisältää biohiiltä, jonka vedensitomiskyky on ylivertainen.

‒ Tänä vuonna halusimme painottaa valinnassa biohiiltä ja sen merkitystä kasvualustassa sekä tuotteen ekologisuutta. Valintaan vaikuttivat myös luonnonmukaisuus ja kotimaisuus. Finaaliin päätyneet tuotteet olivat kaikki biohiilipohjaisia. Kilpailu oli tasainen, mutta Biolan Istutusmulta antaa ehdottomasti helpoimmin lähestyttävän ratkaisun kuluttajalle ja tuottaa vielä lisäarvoa luomuna, kertoo valintaperusteista Suomen Puutarhakauppiaat ry:n puheenjohtaja Katja Nikkari.

‒ Biolan Istutusmulta on loistava esimerkki tuotteesta, jossa yhdistyvät kestävä kehitys, luonnonmukaisuus ja uuden sukupolven tuoteominaisuudet. Biolan Istutusmulta on markkinoiden ensimmäinen ja ainoa multatuote, jossa on yhdistetty biohiilen, kompostin ja hyötymikrobien hyvät ominaisuudet, kertoo Biolanin tuotekehitysjohtaja Hannamaija Fontell.

Biohiili valmistetaan kuumentamalla lehtipuuta hapettomassa tilassa. Se on puhdasta hiiltä ja poikkeaa siten kodin tulisijassa syntyvästä hiilestä. Rakenteeltaan biohiili on erittäin huokoista ja siksi se on vedensitomiskyvyltään ylivertainen. Biohiili pystyy sitomaan ja luovuttamaan vettä jopa paremmin kuin muovijohdannaiset kastelukiteet.

Miksi biohiili?

  • parantaa juuriston kasvua ja toimintakykyä
  • edistää kasvien tasapainoista kasvua
  • varastoi ja luovuttaa vettä kasville
  • ehkäisee maan liettymistä ja tiivistymistä
  • aktivoi pieneliöstöä ja parantaa kasvualustan rakennetta
  • säilyttää rakenteensa maassa satoja vuosia

‒ Biohiilellä on hyvien viljelyominaisuuksien lisäksi myös tärkeä merkitys ympäristön kannalta: Se toimii niin sanottuna hiilinieluna, eli sitoo hiiltä ilmakehästä pysyvästi. Sen lisäksi maa, johon on lisätty biohiiltä, sitoo typpipohjaisia kasvihuonekaasuja myös talvella. Näiden ominaisuuksien valossa on helppo ymmärtää, että Vuoden Puutarhatuote -finaalin kaikki tuotteet olivat biohiilipohjaisia, pohtii Hannamaija Fontell.

Istutusmultaan on lisätty myös mykorritsoja. Mykorritsa eli sienijuuri on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, josta molemmat hyötyvät. Sienijuuren avulla kasvit saavat vettä ja ravinteita omaa juuristoaan laajemmalta alueelta. Mykorritsa suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja parantaa kasvin stressinsietokykyä. Istutusmullan mykorritsa takaa, että kasvi saa sienijuuren heti istutusvaiheessa.

‒ Istutusmulta on kuluttajalle helppo tapa tehdä ympäristöteko ja samalla tarjota kukille, puille ja pensaille parhaat mahdolliset eväät kasvuunlähtöön, toteaa Hannamaija Fontell.

Biolan Istutusmullan käyttökohteet ja hyödyt

  • Markkinoiden ensimmäinen ja ainoa multa, jossa yhdistyy biohiilen, kompostin ja hyötymikrobien hyvät ominaisuudet.
  • Perennojen, pensaiden ja puiden istutukseen – mykorritsa nopeuttaa kasvuunlähtöä ja biohiili säilyttää kasvualustan ilmavuuden.
  • Yksivuotisten kukkien ja vihannesten istutukseen – biohiili varastoi vettä ja luovuttaa sitä kasville
  • Kukkasipuleiden istutukseen – mykorritsat ehkäisevät tulppaanien kasvun taantumista.
  • Biolan Istutusmulta 40 litraa maksaa noin 5 euroa.
Jaa artikkeli