Vaikka nyt on vielä hanget korkeat nietokset, aurinko kuitenkin pilkistelee jo silloin tällöin. Eli kevättä on ilmassa lumikinoksista huolimatta ja auringon lämpö tuntuu kasvoilla. Ensi kesän kasvivalintoja on hyvä miettiä jo nyt ja hankkia vaikkapa mieluisia siemeniä ikkunalaudalle itämään. Itse olen tykästynyt perinteisiin perennoihin. Perinneperennat ovat vanhoja kotimaisia kantoja ja näin ollen ne ovat sopeutuneet suomalaiseen luontoon. Perinneperennoja on yleensä helppo kasvattaa ja lisätä. Nämä tässä esitellyt meidän puutarhassamme kasvavat perennat takuulla viihtyvät ainakin Pohjois-Karjalan korkeudella.
Särkynytsydän (Dicentra spectabilis) on todellinen vanhanajan perenna, joka tuo monille mieleen mummolan puutarhan perennapenkit. Särkynytsydän on kotoisin Kiinasta. Kauniit sydämenmuotoiset kukat kukkivat kesä-heinäkuussa.
Rohtosormustinkukka (Digitalis purpurea) eli lyhyemmin sormustinkukka on kaksivuotinen: ensimmäisenä vuonna siihen tulee lehtiruusuke, ja toisena vuonna nousee upea jopa 150 cm korkea kukkavana. Kukat ovat yleensä purppuranpunaisia ja joskus myös valkoisia. Kaikki kasvin osat ovat ihmiselle myrkyllisiä. On sanottu, että englantilaiseen cottage gardeniin kuuluvat ehdottomasti sormustinkukat.
(Kauno)punahattu on niin kaunis! Kukan varsi on niin tanakka, että tukemista ei yleensä tarvita. Punahattu on yksi perhosten suosikkikasveista. Punahattu tulee istuttaa hyvin ojitettuun maahan, eikä se viihdy kosteassa savimaassa. Jos kysymyksessä on vähäluminen talvi, kannattaa punahattu talvisuojata.
Liljakasvien heimo on laaja ja siihen kuuluu yli 100 lajia. Liljoilla saadaan helposti aikaiseksi näyttävä ja kaunis kukkapenkki. Sipuleita voi istuttaa perennojen joukkoon tai sitten yhdistää erivärisiä liljoja samaan penkkiin. Liljat ovat monivuotisia ja menestyvät erinomaisesti koko Suomessa. Liljakukot ovat olleet vaivana minun puutarhassani, eli tarkkana saa olla liljakukkojen kanssa heti kesän alusta alkaen.
Idänunikko (Papaver orientale liebsteron) yksi ”isoäidinaikaisista” perinneperennoista. Se on todella kaunis kukka, joka kukkii suhteellisen lyhyen aikaa kesä-heinäkuun vaihteessa. Kukinto on hyvin näyttävä, kukan oranssiväri suorastaan hehkuu. Unikot ovat suosittuja puutarhakasveja upeiden kukkiensa ansiosta. Suomessa ei unikoita kasva luonnonvaraisina. Idänunikko tarvitsee aurinkoisen, kalkkipitoisen ja multavan kasvupaikan.
Ukonhatut (Aconitum napellus) ovat perinteisiä pihojen perennoita. Ne soveltuvat niin perennapenkkien taustalle tai yksittäin varjoisaan paikkaan. Ukonhattujen suvun lajeja on noin 100 kpl maailmassa. Ukonhatun tieteellinen nimi tarkoittaa tuhoa tuottavaa ja viittaa kasvin myrkyllisyyteen.
Hei olen Haminasta ja olen kiinnostunut Karjalan perinnekasveista.Esim koristeperennat yleisimmät.Miten hoidettin hautausmaat siellä (Antreassa Säkkijärvessä)Koristettiinko paljon puutarhat.Olisi mukava jos kertoisit jotain niistä