Suomeen on saapunut uusi tulokaslaji, tyrnikärpänen. Kelju tuholainen jättää jälkeensä vain tyhjät marjan kuoret. Luonnonvarakeskus pyytää havainnoista yhteydenottoja, jotta torjuntamenetelmiä päästäisiin testaamaan mahdollisimman pian.
Tyrnikärpäshavaintoja on tähän mennessä tehty kahdesta kotipuutarhasta, toinen Kaarinasta ja toinen Eurajoelta.
– Mitä todennäköisimmin kärpänen on saapunut Suomeen omin siivin, vähitellen luonnon tyrnikasvustoissa leviten. Ruotsista ei ole vielä kantautunut havaintotietoja, mutta todennäköisesti tyrnikärpänen on myös siellä, kertoo vanhempi tutkija Sanna Kauppinen Luonnonvarakeskuksesta.
Tekee sadosta selvää
Tyrnikärpänen on merkittävä tyrnin marjojen tuholainen. Se on levinnyt aivan viime vuosina suurimpaan osaan Euroopan maista. Tyrnikärpänen munii heinäkuussa raakileisiin ja toukat syövät hedelmälihan, jolloin pensaisiin jää vain tyhjät marjan kuoret. Pensaan kaikki marjat voivat tuhoutua.
Valkoinen noin puolen sentin mittainen toukka pudottautuu marjoista pensaan juurelle ja kaivautuu maahan koteloitumaan. Seuraavana kesänä kotelosta kuoriutuu kärpänen, joka munii kehittyviin marjoihin, ja kiertokulku jatkuu. Tyrnikärpäsellä ei ole muita isäntäkasveja.
Ota yhteyttä jos näet tyrnituhon
– Tyrnikärpänen on niin uusi tulokas koko Euroopassa, että torjuntamenetelmiä vasta testataan, Sanna Kauppinen kertoo.
Luonnonvarakeskus pyytää ottamaan yhteyttä, jos puutarhan tyrnipensaissa tai luonnon tyrnikasvustoissa havaitaan tyrnikärpäsen toukan aiheuttamia tuhoja. Näin tyrnikärpäsen levinneisyyttä saadaan kartoitettua, jotta torjuntamenetelmiä päästäisiin testaamaan ensi kesänä.
– Kärpäsen tihutyöt näkee nimenomaan nyt syksyllä, kun marjojen kuoret jäävät roikkumaan syönnin jäljiltä pensaaseen ja muuttuvat tummiksi rusinoiksi. Keväällä havainnointi on hankalampaa, koska toukat piileskelevät maan alla, kuvailee Kauppinen.
Luonnonvarakeskuksen kahdessa uudessa tyrnijulkaisussa käsitellään tyrnikärpäsen lisäksi tyrnin viljelyyn liittyviä uusia menetelmiä, tyrnin tuotannon kannattavuutta sekä tyrnin marjan ja lehden ravintosisältöä ja mahdollisia terveysvaikutuksia.
Meillä on yksi satoa tuottava tyrni, eli uros ja naaras pensas. Tänä syksynä siitä on löytynyt noita tyrnikärpäsen tuhoamia marjoja. Harmittaa, kun luumu puista ( 4 ) löytyi luumukääriäisiä ja koko sato 2 ämpärillistä heitettiin roskiin.
Asumme Porvoossa.
meillä Rymättylässä myös tyrnikärpäsen toukkia näkynyt marjoissa, miten toukat saisi tuhottua niiden talvehtiessa maassa
Meillä Itäpakian siirtolapuutarhassa tyrnipenensaassa on tyrnikärpäsen toukkia nyt ilmestynyt , aiempina kesinä en ole ainakaan huomannut. Ovatko kovia leviämään muiden pensaisiin ja pitääkö hävittää pensaat. Sato tältä syksyltä jää harakoille.
Pensaita ei varmaan kannata hävittää. Tuholaisten torjuntaan en osaa sanoa, se on Suomessa kuitenkin vielä niin uusi, että torjuntamenetelmiä tutkitaan vielä. Toivottavasti jonkin toimiva torjuntakeino, joka ei tuhoa muita luonnon hyönteisiä, löydetään pian!