Helsingin Länsisataman läheisyyteen rakennettavissa kahdessa asuintalossa viherrakentaminen on poikkeuksellisen suuressa osassa. Asuintalojen erikoisuus ovat rakennusten katoille rakennetut viherkattopihat, joilla sijaitsevat muun muassa keittiöpuutarha viljelylaatikoineen ja lasitettuine viherhuoneineen. TA-Yhtiöt toteuttaa yhdessä Rakennusliike Reponen Oy:n kanssa ”Vihreistä vihrein” -rakennushankkeen Jätkäsaaren uudelle asuinalueelle.

Helsingin Jätkäsaaren rakennettaan kerrostaloja, joissa viherrakentamista on paljon.

Helsingin Jätkäsaaren rakennettaan kerrostaloja, joissa viherrakentamista on paljon.

Luhtitalotyyppisten asuinrakennusten kaksi ylintä kerrosta on porrastettu niin, että niistä muodostuu viherkattopihoja. Katoille sijoitettavassa keittiöpuutarhassa asukkaiden on mahdollista viljellä esimerkiksi yrttejä ja vihanneksia ja talon ylimmän kerroksen yhteissaunatiloista asukkaat pääsevät vilvoittelemaan katolla olevaan hedelmäpuutarhaan.
Rakennusten kadunpuoleisia julkisivuja kaunistaa kasviritilöin ja parvekkeiden istutuslaatikoin sommiteltu viherjulkisivu. Ylimmän kerroksen katot ovat niin sanottuja biodiversiteettikattoja, joilla tutkitaan muun muassa kasvilajiston selviytymistä ja hyönteisten kehittymistä.
– Vastaavaa ei ole aiemmin tehty Suomessa eikä muissa Pohjoismaissa. Kantavana ideana hankkeen suunnittelussa on ollut vihreyden lisääminen kaupunkimaisemaan myös rakennusten avulla. Tärkeitä ovat paitsi esteettiset arvot myös biologinen näkökulma, kertoo hankkeessa kasvillisuuden ja viherrakentamisen asiantuntijana toimiva Taina Suonio Roslings Manor Gardensista.
Hankkeessa tutkitaan myös viherkattojen vaikutusta asumisviihtyvyyteen ja yhteisöllisyyteen. Tutkimushanke on osa ”Viides ulottuvuus – viherkatot osaksi kaupunkia” -tutkimusohjelmaa, jossa ovat mukana myös Helsingin yliopiston asiantuntijat dosentti Susanna Lehvävirran johdolla sekä Roslings Manor Gardens.
Rakennushankkeen tavoitteena on toimia esimerkkinä tulevaisuuden kaupunkisuunnittelussa ja hanke on osa Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaa. Asuntojen rakentaminen aloitetaan marraskuussa 2015, ja ensimmäiset asunnot ovat muuttovalmiita arviolta kesäkuussa 2017.

Jaa artikkeli