punajuuriPunajuuri eli punajuurikas on noussut viime vuosina uuteen suosioon. Eikä ihme, sillä punajuurihan on kaunis vihannes ja maultaan mukavan makea. Hyötytarhan perusvihanneksena se on helppo kasvatettava, eikä vaadi puutarhurilta kastelun lisäksi suurta huomiota. Paitsi jos lehdet alkavat tanssahdella kasvimaalla itsekseen, tietää että mukulat ovat matkalla myyrien talvivarastoon.

Punajuuri on myös hyvin monikäyttöinen juures: mukulat sopivat niin borssikeittoon, Lindströmin pihveihin kuin carpaccioksikin. Eikä suomalainen joulupöytä olisi mitään ilman punajuurista rosollia. Punajuuresta voi käyttää myös varret ja lehdet: nuoret lehdet sopivat salaatteihin, isommat maistuvat kaalikääryleinä tai silputtuna ja pannulla paistettuina.

Viime päivinä olen herkutellut äärimmäisen helpolla punajuurisalaatilla. Keitetty punajuuri pilkotaan pieneksi, lisätään vuohenjuustoa tai raejuustoa sekä sekalaista yrttisilppua ja maustetaan suolalla, pippurilla, oliiviöljyllä ja lorauksella hyvää viinietikkaa. Sekoitetaan hyvin ja tarjotaan alkupalana tai lisukkeena.

Vaan sopii punajuuri makeisiin leivonnaisiinkin. Punajuuri-suklaakakku on kuulemma taivaallista.

Jaa artikkeli