Pekka Kariniemen mukaan kehitysapurahoja ei pitäisi miehille antaa.

Pekka Kariniemen mukaan kehitysapurahoja ei pitäisi miehille antaa.

Biolanin pääomistaja, hallituksen puheenjohtaja Pekka Kariniemi täyttää 60 vuotta 3.5.2013. Kariniemen mielestä kuluttaminen on ymmärretty joko väärin tai sitä lähestytään väärästä näkökulmasta.

– Poliitikot ja päättäjät laskevat kaiken kasvavan yleisesti kuluttamisen varaan. Samanaikaisesti ihmisellä on halu muuttaa kulutustottumuksiaan ekologisempaan suuntaan, sanoo Pekka Kariniemi syntymäpäivänsä aattona.

– Kehittyviä maita ajatellen kulutuksen kasvattamiseen tähtäävä ajattelutapa on erityisen ongelmallista. Ns. sivistysmaassa yksi ihminen kuluttaa saman kuin siellä kaukana kaksikymmentä ihmistä. Ratkaisu ei ole se, että saadaan ne kaksikymmentä ihmistä kuluttamaan yhtä paljon kuin meillä yksi. Se on kestämätöntä. Täytyy löytää aivan uusia tapoja toimia ja parantaa ihmisten elinoloja, Pekka Kariniemi toteaa.

Kestävän kehityksen ajatuksen mukaan eläminen ei tarkoita Kariniemen mukavuuksista luopumista tai lisääntyviä kustannuksia.

– Vaikka eläisi kestävän kehityksen mukaan, ei tarvitse luopua mistään tarpeellisesta. Meidän ei tarvitse palata menneisyyteen ja askeettiseen elämään pirtin nurkassa pärevalon loisteessa karvalakki päässä istuen. Teknologia on osin syypää maapallon nykytilaan. Nyt tuo samainen teknologia pitää valjastaa korjaamaan tilanne. Tulemme näkemään muutoksen, jossa nykyiset statussymbolit muuttuvatkin epähyväksyttäviksi. Tilalle tulevat uudet, kestävän kehityksen ja eettisen arvolatauksen sisältävät symbolit, Kariniemi visioi.

Peräkammarin anarkisti

Kariniemen elämän asennetta sekä yrittämisessä että vapaa-ajalla kuvaa määritelmä: mahdotonta ei ole olemassa. Ainoastaan rohkealla, ennakkoluulottomalla ja kokeilevalla toimintatavalla pystyy muuttamaan maailmaa ja kehittämään sekä omaa yritystä että koko yhteiskuntaa.

– Uusia asioita ja muutosta ei hyväksytä hetkessä. Ensin pitää muuttua ihmisen ajattelu, vasta sitten voi tekeminen muuttua. Vaikka uusille asioille on kiire, on muutokselle pakko antaa aikaa. Tämä nähdään hyvin esimerkiksi luomun leviämisessä ensin hyvinkin hitaasti. Tänä päivänä luomu on kuluttajalle normivalinta ja merkityksellinen valintakriteeri, pohtii Kariniemi.

Viime aikoina erityisesti kehittyvien maiden ongelmat ovat olleet lähellä Kariniemen sydäntä. Kariniemi uskoo naisten ja tyttöjen koulutuksen tuottavan parhaat tulokset tällä saralla.

– Kehitysapurahoja pitäisi erityisesti suunnata naisten ja tyttöjen koulutukseen. Mitä enemmän heillä on tietoa ja osaamista, sitä varmemmin saadaan kehitysaskeleet käyntiin. Miehille niitä rahoja ei passaa antaa, Kariniemi sanoo.

Merkkipäivänsä mahdolliset muistamiset Kariniemi ohjaa orpojen ja vammaisten lasten koulunkäynnin tukemiseen Sri Lankassa. Varat menevät lyhentämättöminä, suomalaisen Lotus Hill -järjestön valvomana em. tarkoitukseen.

Jaa artikkeli