Ylen aamu-tv:ssä 10.7.2015 haastateltu professori Seppo Turunen teilasi vieraslajien hävittämispakkoa vaativan lakiluonnoksen, joka on parhaillaan lausuntokierroksella. Lakiesityksessä on listattu erityisen haitallisiksi 157 vieraslajia, jotka ovat suurelle yleisölle tuntemattomia.
– Näistä vain muuttama kuten lupiini, minkki ja rotta tunnetaan, sanoi Turunen.

Komealupiini (Lupinus polyphyllus) on hernekasveihin kuuluva monivuotinen kasvi, joka vähentää niittykasvien elinmahdollisuuksia.

Komealupiini (Lupinus polyphyllus) on hernekasveihin kuuluva monivuotinen kasvi, joka vähentää niittykasvien elinmahdollisuuksia.

Lakiluonnoksen mukaan tontinomistajan velvollisuus on hävittää haitalliset vieraslajit tontiltaan. Niihin kuuluvat mm. lupiini, jättipalsami. Turusen mukaan nämä ovat juurtuneet Suomen luontoon niin, että niitä ei voida enää hävittää. Hän pitääkin hävittämispakkoa turhana. Professori pitää kuitenkin jättiputken hävittämistä perusteltuna, sillä se on myös myrkyllinen.

Turunen kummasteli, haluaako lainsäätäjä poistaa kissatkin, koska nekin luetellaan haitallisiksi vieraslajeiksi.

Useimmista lajeista luonto selviää aivan hyvin. Turusen mielestä vieraslajit rikastuttavat luontoa, lisäävät monimuotoisuutta. Niissä on sellaisia kasveja, jotka ovat syksyllä tärkeitä hyönteisille tai perhosille.

Yksi haitallisista vieraslajeista on espanjansiruetana – tappajaetana. Se on kaikkiruokainen massalaji, joka syö kasvien lehtiä, kukkia ja sipuleita. Espanjansiruetanat syövät myös kuolleita lajitovereitaan ja aiheuttavat haittaa alkuperäisille etanalajeille.

Katso professori  Seppo Turusen haastattelu tästä.

Jaa artikkeli