GreenCare-puutarhamerkin toteuttaman kuluttajatutkimuksen mukaan orvokki on suomalaisten suosikkikesäkukka: yli 28 % nimesi orvokin mieluisimmaksi kesäkukakseen. Suosikkilistalla seuraavat pelargoni ja verenpisara. Yli puolet suomalaisista (57 %) suunnittelee istuttavansa tänä kesänä itse kukkia.

orvokit

Liki 500 lähipuutarhaa tuottaa keväisin 11 miljoonaa orvokkia.

 

Suomalaiset tunnistavat perinteiset kesäkukat hyvin. Orvokki on paitsi suositun myös tunnetuin kesäkukka, sillä yli 80 % suomalaisista tunnistaa lajikkeen. Toiseksi tunnetuin kukka on pelargoni (65,5 %), ja kolmanneksi tunnetuin verenpisara (56,5 %).

Tutkimuksen mukaan suomalaiset suosivat perinteisiä kesäkukkalajikkeita, ja kukkien väri ja ulkonäkö, kasvuolosuhteisiin sopiva lajike sekä aikaisempi kokemus kukkalajikkeesta ovat tärkeämpiä valintakriteerejä kuin vaihtuvat trendit.

Suomalaiset hoitavat kesäkukkiaan tunnollisesti kastellen ja lannoittaen. Vain 15 % tutkimukseen vastanneista tunnusti unohtavansa kesäkukkien kastelun, jolloin ne eivät kestä koko kesää.

– Orvokki on yksi helppohoitoisimmista kesäkukista, sillä se kestää hyvin viileyttä sekä kosteita ja varjoisia olosuhteita, ja se kukkii koko kesän, kun kuivuneet kukinnot nyppii pois varsia myöten, kommentoi markkinointipäällikkö Aija Saha suomalaisten suosikkikukkaa.

– Kaikki kesäkukat kukkivat pitkään, kun niistä nyppii kuihtuneet pois kukkavarsineen ja muistaa antaa niille säännöllisesti ravinteita. Orvokit ja pelargonit sopivat hyvin myös lapsiperheen kesäkukiksi, sillä ne ovat myrkyttömiä. Kakutkin on mahdollista koristella orvokin terälehdillä, Saha vinkkaa.Kesäkukkamulta antaa kukintaan puhtia

Tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttävät kesäkukkien istutukseen useimmiten tavallista puutarhamultaa (47,7 %) tai sitä multaa, mitä kotoa sattuu löytymään (22,9 %). Kellarista tai talon takaa löytyvä multa on usein kuitenkin ravinneköyhää, toisin kuin runsaasti ravinteita sisältävä erikoismulta.

– Esimerkiksi GreenCare Puutarhan KESÄTM -kesäkukkamulta sisältää ravinteita, hyötymikrobeja sekä mikrokastelukiteitä, jotka auttavat kukan kosteustasapainon ylläpitämisessä, Saha luettelee erikoismullan etuja.

Kesäkukkia istuttavat suomalaiset suunnittelevat käyttävänsä kukkiin tyypillisesti vajaat 50 euroa, mutta joka kymmenes käyttää rahaa tätäkin enemmän.

Saha on hyvillään siitä, että suomalaiset ovat innokkaita nauttimaan kesäkukkien loistosta ja myös niiden hoitamisesta, sillä puutarhanhoidon on tutkitustikin todettu lisäävän hyvinvointia.

Kesäkukkatrendit 2015
• Wellbeing: turvalliset, luontoystävälliset tuotteet sekä terveysvaikutteiset hyötykasvit kuten pensasmustikka ja tyrni
• Color Pops: maanläheisten värien lisäksi suositaan voimakkaita värejä kuten pinkkiä ja turkoosia
• Portable Gardening: muunneltava ja siirreltävä puutarha
• Bed Head Style: huoletonta mutta hyvin suunniteltua; esimerkiksi ruusuja ja heiniä samassa istutuksessa

GreenCaren verkkokyselynä toteutettuun tutkimukseen vastasi maaliskuussa 2015 yhteensä 1031 iältään 18–70-vuotiasta suomalaista:
– 57 % suomalaisista suunnittelee istuttavansa kesäkukkia tulevana kesänä
– Suomalaisten suosikkikesäkukat: orvokki, pelargoni, verenpisara
– Tunnetuimmat kesäkukat: orvokki, pelargoni, verenpisara, petunia, samettikukka
– Kesäkukkien tärkeimmät valintakriteerit: kukkien väri, kasvuolosuhteisiin sopiva lajike, hinta

Jaa artikkeli