Puutarha-alan messutapahtuma Pihapiiri järjestetään Lahden Messukeskuksessa tulevana viikonloppuna 24.–26. huhtikuuta. Lahden Messut tekee tänä vuonna tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa erityisen laajaa yhteistyötä puutarha-alan oppilaitosten kanssa. Myös perusopetuksen uudet tuulet näkyvät vahvasti messuilla.

Nelosluokkalaiset esittävät vihannesräppiä.

Nelosluokkalaiset esittävät vihannesräppiä.

– Tulevaa opetussuunnitelmaa esitellään tapahtumassa monialaisen ja -materiaalisen tekemisen kautta, mm. räppäämällä. Puutarha-alan oppilaitokset sekä Lahden seudun peruskoululaiset opettajineen pääsevät veloituksetta vierailemaan tapahtumassa avajaispäivänä perjantaina, kertoo asiakkuuspäällikkö Jonna Järvelä Lahden Messuilta.

Puutarha-alan opiskelijoiden taidonnäytteitä voi Pihapiiri -messuilla ihailla mm. yleiskoristelualueella, jonka toteuttavat Lepaan puutarhuriopiskelijaryhmä sekä Koulutuskeskus Salpauksen talonrakennuslinjan opiskelijat. Keski-Uudenmaan koulutusyhtymän edustus on ollut mukana suunnittelemassa tapahtuman sisältöä Pihapiiri -toimikunnassa.

Oppilaitoksen opiskelijat ovat toteuttaneet myös messuilla jaettavan Pihaoppaan. Tapahtuman Pihajuhlaideat -alueen on toteuttanut opinnäytetyönään Koulutuskeskus Salpauksen tilasuunnittelu- ja toteutuslinjan opiskelija. Useita oppilaitoksia esittäytyy Pihapiiri -messuilla myös omilla osastoillaan.

 

Koululaiset tekivät yli 100 pihatonttua

Messuja ja opiskelijoiden mukanaoloa suuren tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa pidetään alan oppilaitoksissa ainutlaatuisena oppimisympäristönä. Alan opettajien mukaan messut ovat lisäksi loistava tilaisuus tutustua puutarha-alaan ja alan toimijoihin, rekrytoitumismielessäkin. Tapahtuman ohjelmasisältöä voi hyödyntää oppilasryhmille opetustarkoituksissa.

Perusopetuksen uutta vuonna 2016 käyttöön otettavaa opetussuunnitelmaa esitellään Pihapiiri -messujen yhteydessä monialaisen ja -materiaalisen tekemisen kautta. Tapahtumassa kuullaan mm. nelosluokkalaisten vihannesräppi, josta on tehty myös musiikkivideo sekä yläkoululaisten kokkausnäytöksiä.

Messuilla on esillä yli sata persoonallista koululaisten tekemää pihatonttua. Tekemisen ja tietämisen iloa kasviksista -teema on Launeen koulun, Lahden Messut Oy:n, Lahden Puutarhaseuran sekä kodin ja koulun yhteistyöhanke.

Pihapiiri -messuilla on mukana lähes 200 näytteilleasettajaa, jotka esittäytyvät kolmessa messuhallissa. Esillä ovat niin kevään ensimmäiset taimet, siemenet, pihakalusteet ja -rakennukset, kasvihuoneet, pihan ja puutarhan piensisustustuotteet, alan palvelut kuin kesän herkutkin. Tapahtuman erikoisteemoina ovat tänä vuonna pihasuunnittelu, kesäkeittiö sekä pihajuhlat.

Jaa artikkeli