Uusi suomalainen innovaatio tekee puhdasta juomavettä 100 litraa tunnissa. AquaThor-vedenpuhdistuslaite poistaa epäpuhtaudet alle yhden prosentin suolapitoisesta järvi-, meri- ja kaivovedestä. Teknologia perustuu kalvosuodattimiin ja veden läpiajoon kovalla paineella.

– Kalvosuodattimista ei pääse läpi muuta kuin vesimolekyyli, vakuuttaa toimitusjohtaja Matti Hakala Biolan Ekoasuminen Oy:stä.

AquaThor-puhdistimen hinta n. 5500 euroa kohteesta riippuen.

AquaThor-puhdistimen
hinta n. 5500 euroa kohteesta riippuen.

Biolan Ekoasuminen aloittaa nyt myynnin Suomessa. Venäjä ja Baltia ovat tulevaisuudessa mielenkiintoisia puhtaan juomaveden markkina-alueita.

Kaivovesi kannattaisi tutkituttaa kolmen vuoden välein. Esimerkiksi nikkelin ja radonin sallitut tai suositellut enimmäispitoisuudet ylittyvät suuressa osassa Suomen pora- ja rengaskaivoja. Ympäristön epäpuhtaudet ja maaperän mineraalit liukenevat helposti veteen. AquaThor poistaa vedestä nikkelin ja fluorin lisäksi mm. suolan, raudan, bakteerit, virukset ja lääkejäämät.

– Vähänkin näppärämpi puhtaan veden tarvitsija pystyy itse asentamaan. Järjestelmä saadaan käyttöön vetämällä vesiputki esimerkiksi järvestä tai merestä kiinni laitteeseen. Mikäli kiinteistöä käytetään ympäri vuoden, tulee säilytystilan olla lämpöeristetty. Kesäkäyttöiselle laitteelle riittää sääsuojaksi kevyt katos, kokonaisuutta kuvailee Matti Hakala.

Laitteesta vesi johdetaan tarvittaviin pisteisiin kiinteistön omia putkistoja pitkin. AquaThor vaatii ulkomitoiltaan vain noin yhden neliön tilan.

 

Aurinkopaneeli riittää energialähteeksi

100 litran puhdistamiseen kuluu energiaa vain noin 0,5 kWh. Saman verran virtaa kuluu, kun pitää auton lohkolämmittimen päällä tunnin tai pesee yhden koneellisen pyykkiä 40 asteessa. Mikäli mökillä ei ole verkkovirtaa, energian tarve voidaan hoitaa yhdellä 250 W aurinkopaneelilla.

– Laitteen tuotekehityksessä on kiinnitetty erityisesti huomiota pieneen energiakulutukseen. Samanaikaisesti on pystytty pitämään vedenpuhdistuksen tehokkuus korkealla tasolla. Laite puhdistaa puolessa tunnissa yhden 40 asteisen pyykinpesukoneellisen tarvitseman vesimäärän. Pyykkärille ilouutinen on myös se, että laite pehmentää vettä. Pehmeä vesi ei muodosta kalkkisaostumia pesukoneisiin eikä vaatteisiin, Matti Hakala kertoo.

5 vuoden takuu ja vähän huoltoa

Biolan antaa myymilleen AquaThor-puhdistimille 5 vuoden takuun. Huolto ei vaadi suurta ponnistelua, useimmiten suodattimien vaihto kerran vuodessa riittää. Vaihto on yhtä helppoa kuin tavallisen pölynimurin suodattimen vaihto. Mikäli laitetta ei käytetä talviaikaan, pitää putkistoon ajaa elintarvikeglykolia, joka estää jäätymisen. Glykoli ei ole myrkyllistä, ei edes epäterveellistä. Sitä voi vaikka juoda, tosin maku ei ole herkullisimmasta päästä.

Hinta n. 5500 euroa kohteesta riippuen

Jaa artikkeli