Suihkutuksella voidaan lisätä ilmankosteutta kasvien ympärillä.

Suihkutuksella voidaan lisätä ilmankosteutta kasvien ympärillä.

Talvella luonnonvaloa on vähän ja lähes kaikki viherkasvit kärsivät valon puutteesta. Vähässä valossa kasvu pysähtyy. Jos kastelua jatketaan samalla tavalla kuin kesäaikaan, kasvit kärsivät liiasta märkyydestä. Myös kuiva huoneilma saa kasvit kärsimään.

− Yleisin huonekasvien hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua kannattaa tunnustella mullan kosteutta parin sentin syvyydestä tai kokeilla ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua, kertoo Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Pimeimpään vuodenaikaan kasvit siirretään valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi ikkunan edestä siirretään verhot ja kaihtimet päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen. Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi lisäksi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä joko pyyhkimällä kostealla sienellä tai suihkuttamalla kasvit säännöllisesti.

Kasvivaloilla voidaan parantaa huonekasvien viihtyvyyttä. Lisävaloa annetaan niin, että kasveilla on noin 12 tuntia vuorokaudessa valoisaa aikaa. Vähän lämpöä ja runsaasti valoa tuottavat loisteputket ja elohopealamput sopivat kasveille parhaiten. Valaisin asennetaan mahdollisimman lähelle kasveja, kuitenkin siten, ettei lampusta säteilevä lämpö kuumenna kasvin lehtiä.

Kuiva huoneilma  riski huonekasvien hyvinvoinnille

− Useimmat huonekasvimme ovat kotoisin trooppisista sademetsistä, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri. Normaalisti sisätilojen ilmankosteus on talvella lämmityksestä riippuen 30–40 %, kun kasveille sopiva kosteus olisi 60–80 %. Kuiva ja lämmin ilma saa lehdenkärjet ruskettumaan ja kehrääjäpunkit ja ripsiäiset lisääntymään, varoittaa Riikka Kerttula.

Huonekasvit kannattaa koota ryhmäksi, jolloin pienilmasto on parempi kuin yksittäisten kasvien ympärillä. Ilmankostuttimella ja päivittäisillä lehvästösuihkutuksilla voidaan myös parantaa kuivaa huoneilmaa.

Kasvien lannoitus lopetetaan vuoden pimeimmäksi ajaksi. Lannoituksen sijaan kasveille annetaan merileväuutetta, joka tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaisuutta. Merilevää voi antaa joko kastelu- tai sumutusveteen sekoitettuna.

Muistilista huonekasvien talvihoidosta:

  • Vähennä kastelua.
  • Pidä kasvin lehdet puhtaina pölystä.
  • Lopeta lannoitus ja anna kasveille merileväuutetta.
  • Lisää ilmankosteutta esim. sumuttamalla kasvien lehdistöä.
  • Kasvivaloilla voit kompensoida vähäistä auringon valoa.
Jaa artikkeli