Pensasaita jakaa pihaa oleskeluhuoneiksi

Pensasaidalla on perinteisesti rajattu tontti. Nykyään pihasta halutaan rakentaa olohuoneen ja koko talon jatke, mikä on tuonut pensasaidalle uusia käyttötapoja. Puutarhaan tehdään erilaisia oleskelutiloja ja nurkkauksia, jotka erotetaan toisistaan muun muassa leikattavin pensasaidoin. Matalilla pensasaidoilla korostetaan myös perenna- ja kesäkukka-alueita sekä kehystetään keittiökasvimaa.

Aitakasvi valitaan ilmastollisen kestävyyden ja kasvupaikan ehdoilla: varjoon siimeksessä viihtyviä lajeja, aurinkoon kuivuutta ja paahdetta sietäviä pensaita. Suomea etelämpänä matalien aitojen kasvina käytetään usein puksipuuta, mutta kotoiseen ilmastoomme sopivat tätä paremmin esimerkiksi taikinamarja ja kiiltotuhkapensas.

Uutta aitakasvustoissa on myös vaihtelevuus. Pienillekin pihoille halutaan nykyään monilajinen kasvillisuus, ja aidat istutetaan pensaita yhdistellen. Samassa aidassa saattaa kasvaa erikokoisia ja -värisiä sekä eri aikaan kukkivia lajeja.

Aita alkuun vielä tänä syksynä

Pensasaita kannattaa istuttaa syksyllä. Taimet lähtevät kasvuun varhain keväällä ja pystyvät käyttämään kaiken lumesta sulaneen veden hyväkseen. Sekä paljasjuurisia taimia että astiataimia voi istuttaa niin kauan kuin lapio uppoaa maahan.

Tänä syksynä taimet pitää kastella perusteellisesti, sillä kasvukausi oli muun muassa pääkaupunkiseudulla kuivin ikinä mitattu. Mullan tulee kastua koko juuriston syvyydeltä. Vasta kun maa alkaa routaantua, kastelusyvennys taimen ympärillä tasoitetaan, jotta jäätyvä vesi ei vahingoita pensasta.

Niukasti haaroittuneet aitataimet leikataan 10-20 sentin korkeudelta maan pinnasta, mutta vasta tulevana keväänä. Leikattu pensas haarautuu alhaalta saakka, ja siitä tulee tiheä ja peittävä.

Jaa artikkeli