Puu vai pensas?

Tavallisimmat aitakasveina kasvatettavat puulajit ovat kuusi ja tuija, mutta myös monet lehtipuut, kuten pihlaja, leppä, hopeapaju, lehmus ja jalava, sopivat leikattaviksi aitakasveiksi. Talvella neulasensa pudottava lehtikuusikin on mielenkiintoinen vaihtoehto leikattavaan ”pensas”aitaan.

Kaikki edellä mainitut aitakasvit leikataan samalla periaatteella kun kuusiaita. Vaikka taimet kasvavat leveiksi, ne istutetaan tiheään, jotta aita olisi tiiviin näköinen myös talvella. Sopiva tiheys on kaksi tai kolme tainta metriä kohden. Aita leikataan heti alusta lähtien säännöllisesti sivuilta, jotta oksat haaroittuisivat mahdollisimman hyvin. On tärkeää, että aita on leveämpi alhaalta kuin ylhäältä. Näin ollen myös alimmat oksat saavat aurinkoa, mikä on kasvulle erittäin tärkeää. Muuten alimmat oksat kuolevat pois ja aita jää alhaalta paljaaksi.

Puuntaimista kasvatettu aita leikataan ylhäältä vasta, kun se on kasvanut lopulliseen korkeuteensa. Silloin voidaan valita, halutaanko pyöreänmuotoinen vaiko suorakulmainen aita. Edellä mainituista kasveista voi kasvattaa korkean ja leveän tai suhteellisen matalan ja kapean aidan, leikkaaja päättää lopullisen muodon.

Paras leikkausajankohta on kesällä juhannuksen jälkeen, myös talvileikkaus on mahdollinen.

Aita vai aidanne?

Pensasaidat ovat puuntaimista kasvatettuja aitoja tavanomaisempia. Myös niissä on paljon vaihtoehtoja. Jos et halua leikata pensasaitaa 1-2 kertaa vuodessa, voit valita aidanteen, joka ylläpitoleikataan vain 3-5 vuoden välein. Aidanteen hyviä puolia on myös kukinta. Leikattavassa aidassa se menetetään usein, kun suurin osa kukinta-aiheista leikataan pois.

Korkeisiin aidanteisiin sopivat esimerkiksi syreenit, tuomipihlajat, mongolianvaahtera, marjaomenapensas, euroopanpähkinäpensas ja siperianhernepensas, jotka kaikki kasvavat reilusti yli kaksi metriä korkeiksi. Lopullinen korkeus määräytyy kasvupaikan olosuhteiden mukaan. Suuret pensaat tarvitsevat paljon tilaa myös leveyssuunnassa. Ainoa korkeaksi mutta ei kovin leveäksi kasvava pensas on tiivis ja terve isotuomipihlaja.

Keskikorkeisiin (1,5 – 2,5 m korkeisiin ) aidanteisiin sopivat aronia, kanukat, kuusamat sekä pensasruusut kuten kurttulehtiruusu ja juhannusruusu lähisukulaisineen.

Hyviä, matalia aidannekasveja ovat erilaiset angervot ja hanhikit. Jos et osta aidanteeseen valmiiksi haaroittuneita taimia, on muistettava istutusleikkaus. Istutusleikkauksessa kaikki oksat leikataan poikki muutaman senttimetrin korkeudelta maan pinnasta.

Leikattavan pensasaidan kasvien on oltava hyvin haaroittuvia. Tällaisilla kasveilla silmujen ja lehtien välit ovat yleensä lyhyet. Jo mainittu isotuomipihlaja on hyvä valinta leikattavaan pensasaitaan. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi taikinamarja, tuhkapensas ja aronia. Perinteiset orapihlaja-aidat ja siperianhernepensas-aidat voivat myös olla kauniita, mutta vaativat täsmällisempää hoitoa kuin esimerkiksi. aronia, jotta aita pysyisi halutun muotoisena.

Leikattavaan pensasaitaan kannattaa ostaa edullisia aitataimia, jotka leikataan poikki 2-5 cm maanpinnan ylläpuolelta heti istuttamisen jälkeen keväällä, ennen kuin taimien lehdet ovat puhjenneet. Jos taimissa on jo lehtiä, tehdään istutusleikkaus aikaisin seuraavana keväänä. Voi tuntua oudolta leikata juuri ostetuista taimista suurin osa pois, mutta se kannattaa. Leikkaamalla saat nopeammin hyvin haaroittuneen aidan, koska leikkaus nopeuttaa yleensä kasvua, ja yhden oksan sijasta lähtee leikkauskohdan alapuolelta kasvamaan useita uusia.

Leikatun pensasaidan rakenneleikkauksia jatketaan siihen asti, kun aita on kasvanut lopulliseen korkeuteensa. Alussa kannattaa lyhentää pituuskasvua useita kertoja kesässä, jotta aidasta tulisi tiivis alusta asti. Muista leveämpi alaosa.

Jaa artikkeli