Pensaiden, puiden ja perennojen syysistutuksia ei kannata jättää tekemättä, vaikka maa tänä syksynä onkin ennätyskuiva. Luonto herää uuteen kasvuun taas ensi keväänä, ja silloin syksyllä istutetut taimet jaksavat kasvaa paljon vasta keväällä maahan pääseviä sisaruksiaan paremmin. Istuttaminen onnistuu muiden vuosien tapaan, kunhan kastelusta pidetään huolta.

Parhaiten syysistutuksiin sopivat taimitarhoilla kesän ajan kasvaneet vahvajuuriset astiataimet. Ne ovat valmiiksi juurtuneet kasvualustaansa ja jatkavat kasvuaan häiriintymättä istutuksen jälkeen. Tuuheista, kasvussa olevista astiataimista saadaan pihaan nopeasti näyttäviä kasviryhmiä. Istuttaminen onnistuu aina maan jäätymiseen saakka.

Runsaasti vettä

Istutettavat taimet on tänä syksynä kasteltava runsaskätisesti. Normaalivuonna loppukesän sateet ja kosteus tekevät osan työstä, mutta tänä vuonna tarhurin ei kannata laistaa kastelupuuhista. Kun kasvit saavat tarpeeksi vettä, ne palkitsevat kyllä kasvattajansa. Taimet juurtuvat syyskesän lämmössä nopeasti, lähtevät keväällä vauhdilla kasvuun ja pystyvät hyödyntämään ensi vuonna kaiken kevätkosteuden.

Laaja valikoima ja kookas taimi helpottavat kasvivalintaa

Taimitarhojen viljelemät pensaiden ja puiden astiataimet valmistuvat myyntikokoisiksi heinä-elokuussa. Juuri nyt taimivalikoima on runsaimmillaan. Puutarhamyymälöistä löytyy taas sellaisiakin kasveja, jotka kevätruuhkissa pääsivät loppumaan.

Astiataimet ovat ostohetkellä täydessä kasvussa, joten niiden ulkonäöstä saa helposti oikean kuvan. Oksien, lehdistön ja joskus jopa kukkien värit ja muodot ovat selvästi nähtävissä. Tämä helpottaa pihan istutusten suunnittelua ja kasvien valintaa.

Puutarhamyymälöiden perennavalikoima on usein runsaimmillaan juuri elokuussa. Silloin onkin hyvä hetki täydentää kesän aikana perennapenkkeihin syntyneitä aukkoja tai perustaa kokonaan uusi perennaryhmä. Useille puutarhaharrastajille lienee tuttu myös tilanne, että kevään huumassa hankitut kasvit ovat jo kukkineet, ja loppukesästä piha näyttää hieman valjulta. Nyt löytyvät vaivatta ne kasvit, joiden uhkein kukinta ajoittuu elo-syyskuulle.

Helppoja, syksyllä kukkivia perusperennoja ovat muun muassa syysleimut, nauhukset, kultapallo, punahattu tai syyshohdekukka. Moni kasviharrastaja löytää suosikkinsa myös komeista punalatvoista, villakoista, tarhajuoruista, virginiantädykkeestä tai mammuttiheinästä.

Astiataimien syysistutusvinkit:

  • Istutusalueen perustustyöt tehdään samalla tavoin kuin keväällä. Mahdolliset rikkakasvit poistetaan juurineen, ja maahan lisätään tarvittaessa multaa sekä kalkkia ja lannoitteita.
  • Peruslannoitukseen käytetään niukkatyppisiä tai typettömiä lannoitteita.
  • Juurtumista helpottavat paksu multakerros ja kostea maa
  • Jaa artikkeli