Keskikesällä pihoja värittävät heinäkuun nimikkokasvit, kuninkaanangervo ja perhoangervo. Samankaltaisesta nimestään huolimatta kasvit ovat hyvin erilaisia.

Kuninkaanangervo on tiheäkasvuinen pensas, jonka purppuranpunaiset kukat hallitsevat majesteettisesti kasvupaikkaansa. Siro valkokukkainen perhoangervo sen sijaan istutetaan usein keventämään pihan pensas- ja kukkaryhmiä.

Hyvin peittävä kuninkaanangervo

Kuninkaanangervo on uudehko tulokas suomalaisissa puutarhoissa. Se on kuitenkin jo lyhyessä ajassa todettu hyvin käyttökelpoiseksi ja tervetulleeksi.

Matalahko, noin metrin korkuiseksi kasvava pensas peittää hyvin kasvualustansa. Se menestyy monenlaisilla paikoilla ja viihtyy sekä kuivassa että kosteassa maassa. Kasvupaikka voi olla yhtä hyvin osittain varjoinen kuin aurinkoinenkin.

Kuninkaanangervo ’Kruunu’ (Spiraea x watsoniana) kuuluu FinE-kasveihin. Tunnus myönnetään kasville, joka on havaittu hyväksi joko pitkän viljelykokemuksen tai tutkimusten perusteella.

’Kruunu’ alkaa kukkia Etelä-Suomessa heinäkuun alkupuolella. Kukinta kestää usein toista kuukautta. Lyhyt, kartiomainen kukinto on purppuranpunainen. Eloisan vihreä lehdistö puhkeaa varhain keväällä. Pensas kasvattaa runsaasti juurivesoja ja leviää nopeasti. Taimia neliömetrin alalle tarvitaan keskimäärin neljä.

Unohdettu perhoangervo

Perhoangervo (Gillenia trifoliata) kuuluu välillä lähes unohdettuihin, mutta uudelleen arvoonsa nousseisiin perinnekasveihin. Tätä jälleen muodikasta ”mummon perennaa” tapaa nykyisin yhä useammassa kukkaryhmässä.

Perhoangervo on on siro kuin tuulen henkäys kukkia, lehtiä ja ohuita varsia myöten. Verson latvassa sijaitsee monihaarainen, ilmava kukinto. Perhoangervo kukkii noin kuukauden verran keskikesällä. Valoisilla paikoilla kukinta alkaa jo kesäkuun puolella.

Rento kasvutapa tekee perhoangervosta kauniin pensas- ja perennaryhmien täydentäjän. Kasvutapa korostuu, kun sitä istutetaan jäykän pystyversoisten ja pallomaisten kasvien seuraan. Tummahkot, kolmilehdykkäiset lehdet muuttuvat syksyllä kirkkaan punaisiksi tai viininpunaisiksi.

Perhoangervo viihtyy sekä auringossa että puolivarjossa. Valkoiset kukat erottuvat hyvin hämyssä. Maan tulisi olla hikevä ja keski- tai runsasravinteinen. Lajista tulee hyvässä multamaassa vajaan metrin korkea. Taimet istutetaan 40 sentin välein, eli neliömetrille tulee kuusi kasvia.

Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kasvukauden kuukaudelle valitaan omat nimikkokasvinsa, yksi puuvartinen ja yksi monivuotinen kukkakasvi eli perenna. Kuukauden kasvien valinnalla tuodaan esille käyttökelpoisia, meillä hyvin viihtyviä ja kauniita kasveja.

Jaa artikkeli