Paprikan raikas ja kirpeähkö maku vei suomalaiset mukanaan 1970-luvulla. Silloin paprikasta tuli koko kansan suosikki. Tästä lähtien paprikarenkaat ovat maistuneet leivän päällä ja kuutiot erilaisissa salaateissa. Tämä vihanneshedelmä sopii myös monenlaiseen ruoanlaittoon. Paprikasta syntyy monia herkullisia lämpimiä ruokia ja sitä voi säilöä myös talven varalle.

Paprika on yksi vanhimpia ravintokasveja. Sitä on viljelty Keski-Amerikassa ainakin 5000 vuoden ajan. Paprikoita on noin 30 lajia miedoista vihannespaprikoista tulisiin maustepaprikoihin. Näistä voimakkaimmat ja tunnetuimmat ovat tuliset Tabasco- ja Habanero- lajikkeet. Paprikat ovat levinneet laajalti koko maailmaan ja nykyisin niitä syödään eniten Aasian maissa. Euroopassa paprikoiden suosio kasvoi miedon vihannespaprikan myötä. Niitä alettiin viljellä 1960- ja 1970 -luvuilla.

Paprika sopii erilaisiin salaatteihin erinomaisesti. Vihannessalaatteihin se tuo värejä ja piristää makuja. Paprika on mainio lisäke erityisesti juusto- ja meetvurstisalaateissa. Se keventää ja raikastaa ruokasalaatteja. Tuliset lajikkeet sopivat puolestaan kaikkeen ruoanlaittoon. Tulista makua voi lieventää leikkaamalla siemenkodan ja valkoisen mallon mahdollisimman tarkasti pois. Ruoanlaitossa suositaan usein vihreitä, puolikypsiä, paprikoita, kun taas sellaisenaan nautittaviksi valitaan kokonaan kypsyneitä keltaisia, oransseja, punaisia tai lilahtavia lajikkeita.

Kesän sato talteen

Kesällä paprikat ovat edullisia ja niitä kannattaa suosia niin ruoanlaitossa kuin säilönnässäkin. Täytetyt paprikat ovat monien ehdottomia suosikkeja. Täytteen raaka-aineet voi valita makunsa mukaan erilaisista lihoista tai kasviksista. Riisi ja yrtit kuuluvat olennaisena osana täytteeseen. Myös paprikoista valmistettu keitto on herkullista voimaruokaa.

Kun paprikoita säilötään talven varalle, helpoin tapa on pakastaa paprikat joko renkaina tai kuutioina pakastepussiin, josta ilma puristetaan pois. Esikypsennystä ei tarvita. Toinen mainio tapa säilöä paprikoita on, marinoida ne öljyyn ja viinietikkaan. Tällöin paprikat paahdetaan lohkoina 250 asteisessa uunissa kuoripinta ylöspäin. Kun kuori kupristuu, ovat paprikat valmiita jäähdytettäviksi vedessä. Tämän jälkeen ne kuoritaan. Kuorittuja paprikoita voi käyttää sellaisenaan salaateissa tai ne ovat valmiita säilöttäväksi öljyyn. Kuorittujen ja paahdettujen paprikoiden maku on miedompi ja makeampi kuin raakojen. Ne maistuvat erityisen hyvältä liharuokien lisäkkeinä.

Paprikafaktaa:

Paprikat kuuluvat Solanaceae -heimoon tomaattien ja perunoiden tapaan. Ne ovat kotoisin myös samoilta seuduilta Etelä-Amerikasta. Lajit jaetaan mietoihin vihanneslajikkeisiin ja tulisiin maustepaprikoihin. Meillä käytetään ja viljellään pääosin makeaa, pyöreähköä vihannespaprikaa (Capsicum annuum L.).

Maustepaprikoiden makuaineet ovat kapsaikiini-aineita, jotka tuntuvat suussa kirpeiltä. Makuun tottuu ajan mittaan niin, että polttavat maut eivät enää tunnu, vaan väkevimmistäkin lajikkeista makuaisti löytää muita aromeja.

Paprikat ovat varsinaista terveysruokaa. Ne sisältävät erityisen paljon C-vitamiinia, sinkkiä, B6-vitamiinia ja beetakaroteenia. Paprikoiden väitetään virkistävän oloa, edistävän aineenvaihduntaa ja muun muassa verenkiertoa.

Euroopassa viljellään pääasiassa makeita vihannespaprikoita. Tärkeimpiä viljelymaita ovat Espanja, Unkari ja Hollanti. Suomessa paprikan viljely on lisääntynyt viime vuosina ja on noin kahdeksan hehtaaria. Kokonaismyynnistä kotimaisten paprikoiden osuus on noin 10 prosenttia.

Suomalainen syö keskimäärin kymmenen paprikaa vuodessa eli 1,7 kiloa.

Paprikat ovat mehukkaimmillaan tuoreina. Tarvittaessa tuoreet paprikat säilyvät jopa kolme viikkoa, jos ne pakataan muoviin ja niitä pidetään viileässä erillään muista hedelmistä. Kotona paras paikka paprikoiden säilyttämiselle on jääkaapin vihanneslokero. Liian kylmässä paprikan pintaan ilmestyy tummia tai vetisiä laikkuja.

Täytetyt paprikat
4 annosta

4 paprikaa
2 sipulia
2–3 naurista tai porkkanaa
2 lehtisellerin vartta
400 g (n. 7 dl) tuoreita sieniä
(herkkusieniä, siitakkeita, osterivinokkaita)
0,5 chilipalko tai chilikastiketta maun mukaan
2 tl öljyä paistamiseen
2 dl tuoreita herneitä
n. 100 g tuorejuustoa tai sulatejuustoa
1 rkl silputtua minttua
1 rkl silputtua timjamia
0,5 tl rouhittua pippuria
(suolaa)
(pinnalle juustoraastetta)

Halkaise huuhdellut paprikat pitkittäin ja poista siemenet. Kanta voi jäädä paikoilleen. Nosta paprikanpuolikkaat uunivuokaan.Silppua sipulit. Kuori nauriit ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Leikkaa selleri ohuiksi viipaleiksi. Paloittele sienet pieniksi kuutioiksi. Silppua tuore chilinpuolikas.
Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää naurisraaste sekä sellerit ja jatka kypsentämistä pari minuuttia. Kumoa kasvisten sekaan sienet ja jatka jälleen paistamista, kunnes sienistä alkaa irrota nestettä. Sekoita kasvisten joukkoon chili, herneet ja sulatejuusto. Kuumenna kunnes juusto sulaa. Mausta yrteillä ja pippurilla.
Jaa kasvisseos paprikanpuolikkaisiin ja ripottele pinnalle halutessasi hiukan juustoraastetta. Kypsennä uunissa 200 asteessa 20–30 minuuttia, kunnes paprikat ovat pehmenneet ja pinnalla oleva juusto sulanut.
Vinkki: Voit käyttää täytteeseen sulatejuuston sijaan raejuustoa tai murusteltua fetaa.

Kotisäilöjän paprikasalsa

2 vihreää paprikaa
2 punaista paprikaa
2 keltaista paprikaa
1 mieto chilipalko
3 sipulia
5 valkosipulinkynttä

Liemi:
2 dl vettä
3 dl sokeria
10 valkopippuria
10 maustepippuria
(1 rkl sinapinsiemeniä)
5 kokonaista neilikkaa
2 laakerinlehteä
3 cm:n pala tuoretta inkivääriä
2 dl etikkaa

Aloita valmistus liemen keitosta. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita siihen sokeri. Lisää joukkoon mausteet ja kuorittu inkiväärinpala. Keitä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia.
Huuhtele paprikat ja chili, halkaise ne, poista siemenet ja suikaloi tai silppua paprikat. Hienonna chili.
Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Halkaise sipulit ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Suikaloi valkosipulit.Siivilöi mausteliemi, kaada se takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon etikka sekä kasvikset. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
Jaa salsa kuumiin, hyvin pestyihin purkkeihin ja sulje muovitetuilla, kuumalla vedellä huuhdelluilla kansilla (etikka ruostuttaa tavalliset kannet!). Säilytä viileässä.

Jaa artikkeli