Useat maailman parhaat ruokaherkut sisältävät tomaatteja. Tomaattien iloiset värit piristävät päivittäisiä salaatteja ja on vaikeaa kuvitella syövänsä esimerkiksi italialaisia tai meksikolaista ruokia ilman tomaatteja. Myös me suomalaiset olemme hullaantuneet värikkäisiin tomaatteihin. Syömme vuosittain henkeä kohti reilusti yli kymmenen kiloa tomaatteja – enemmän kuin mitään muuta kasvista.

Tomaatit ovat aina olleet myös maailman parhaiden keittiömestareiden suosikkiraaka-aineita. Tämän herkuttelijoiden suosikin salaisuus piileekin juuri sen makumaailmassa, sillä sama kasvis maistuu sekä raikkaalle, hieman makealle että ajoittain virkistävän kirpeälle ja jopa hieman suolaiselle. Maussa on myös mukana muita aromeja korostavaa umamia.

Kahden Michelin tähden ravintolan Chez Dominiquen keittiömestari ja omistaja Hans Välimäki kertoo tomaatin olevan myös hänen suurimpia suosikeitaan. Hänen mielestään tomaatti on ominaisuuksiltaan myös gourmet-ravintolan raaka-aineena monipuolinen ja riittävän joustava. Hän ylistää erityisesti parhaillaan myynnissä olevia kesätomaatteja, joiden aromit ovat nyt herkullisimmillaan.

Tomaattisalaatti Hansin tapaan

Tomaatit sopivat monenlaiseen ruuanlaittoon. Ruoanvalmistuksen aikana lämpö mehevöittää tomaattien aromeja ja tuo ruokiin sopivasti makeutta, kertoo Hans Välimäki. Hänen suosikeistaan löytyy joukko herkullisia tomaattiohjeita, joista Kotimaiset Kasvikset ry:n tomaattiviikolla herkutellaan tomaatti-sipulisalaatilla Hansin tapaan. Perinteiseen, jopa yksinkertaiseen, salaattiin on puhallettu uutta henkeä ruoho- ja punasipulin avulla. Salaatti voidaan nauttia sellaisenaan joko alkuruokana tai kevyenä lounaana mehevän tuoreen leivän kanssa.

Värejä ja muotoja

Tomaattien värimaailma välkehtii jalokivien tapaan. Valikoima on laajentunut ja tutun punaisen tomaatin lisäksi kannattaa maistaa mietoa keltaista tomaattia, tai makeahkoa oranssia. Myös vihreät tomaatit sopivat ruoanlaittoon, vaikkakin meillä Suomessa niiden myynti ja käyttö ovat vähäistä. Myymälöiden valikoimiin on tullut uusia kokoja ja muotoja. Pienet aromikkaat kirsikkatomaatit ja isot miedot pihvitomaatit ovat jo kaikille tuttuja, mutta cocktail-, luumu- tai päärynätomaatit ovat vielä monelle uusia, kokeilemisen arvoisia, tuttavuuksia. Näissäkin on paljon arvokkaita ravintoaineita kuten kaliumia, beetakaroteenia ja lykopeenia.

Tomaattifakta: Tomaatti on vihanneshedelmä ja kuuluu perunan tapaan kasvitieteellisen sukunsa puolesta koisokasveihin. Suomalaiset syövät tomaatteja keskimäärin 10,4 kiloa vuodessa henkeä kohti. Tämän Suomen suosituimman vihanneksen osuus kaikista kulutetuista vihanneksista on noin kuudennes eli suunnilleen sama määrä, mitä suomalaiset syövät yhteensä erilaisia juureksia. Kaikista kotitalouksista 97 prosenttia kertoo ostavansa tomaatteja A. C. Nielsenin talouspaneelin mukaan.

Tomaatin kulutus on enimmillään kesällä, jolloin Kotimaiset Kasvikset ry:n arvion mukaan syödään kolme kertaa enemmän tomaatteja kuin tammikuussa. Edelleen valtaosa syödyistä tomaateista on pyöreitä punaisia perustomaatteja, vaikkakin erikoistomaattien kysyntä on ollut selvimmin kasvussa. Ainoastaan pihvitomaattien kulutus on ollut laskussa.

Suomessa viljellään 36 miljoonaa kiloa tomaatteja kasvihuoneissa lähes 800 yrityksessä. Viljelystä noin 70 prosenttia on Pohjanmaalla. Pääsato keskittyy kevääseen ja kesään. Ympärivuotinen talviviljely on lisääntynyt parin viimeisen vuoden aikana selvästi. Syynä tähän on viljelytekniikan kehittyminen, missä Suomi on edelläkävijä maailmassa. Lokakuun ja huhtikuun välisenä aikana tomaatteja tuodaan lisäksi Hollannista ja Espanjasta.

Tomaatin makuun vaikuttavat hedelmähapot, kivennäisaineet ja erilaiset makeutta tuovat hiilihydraattiyhdisteet mm. hedelmäsokerit. Tomaatit tulisi säilyttää huoneenlämmössä, jotta niiden rakenne ja maku säilyisivät herkullisina.

Viikolla 21 (17.-23.5.2004) vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n Tomaattiviikkoa.

Tomaatti-sipulisalaatti
(keittiömestari Hans Välimäki)

Ruohosipuliöljy:
1 puntti ruohosipulia
1 dl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

Salaatti:
4 tomaattia kaltattuna ja kuutioituna
2-3 rkl oliiviöljyä
puolikas puntti ruohosipulia hienonnettuna
suolaa ja pippuria

1 sipuli erittäin ohuina renkaina
maitoa
2 dl öljyä friteeraamiseen

Tee ruohosipuliöljy. Sekoita ainekset tehosekoittimessa. Tarkista maku.
Sekoita kaltatut tomaatit, oliiviöljy ja ruohosipuli ja mausta suolalla ja pippurilla.
Liota sipulirenkaita maidossa tunti.
Kuumenna öljy noin 165 asteiseksi. Valuta sipulirenkaat ja jauhota ne kevyesti. Friteeraa renkaat öljyssä pienissä erissä kullankeltaisiksi. Mausta suolalla.
Annostele tomaattisalaatti lautaselle ja asettele sipulirenkaat päälle.

Tomaatti-broilerihöystö
4 annosta

2 porkkanaa
1 iso sipuli
2 lehtisellerin vartta
2 tl öljyä
n. 300 g marinoimattomia broileri- tai kalkkunasuikaleita
1 tl currya
1–2 tl paprikajauhetta
0,25 tl rouhittua pippuria
0,5 tl suolaa
n. 1 dl vettä
4–6 tomaattia
0,5 tl sokeria
silputtua tuoretta rakuunaa

Kuori porkkanat ja sipuli. Leikkaa ne ja varsiselleri ohuiksi suikaleiksi.
Kuumenna öljy paistokasarin pohjalla ja ruskista siinä broilerisuikaleet kevyesti.
Lisää kasvissuikaleet ja kuullota niitä broilerien seassa hetki. Älä ruskista.
Lisää mausteet, sekoita ja kaada kasariin hiukan vettä. Hauduta aineksia kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kasvikset ovat rapsakan kypsiä. Lisää tarvittaessa vettä.
Kuutioi tomaatit ja kaada ne kasariin muiden ainesten sekaan.
Ripottele pinnalle hiukan sokeria ja sekoita ainekset nostellen.
Kuumenna höystöä vain sen verran, että tomaatit kuumenevat.
Ripottele pinnalle rakuunaa ja tarjoa heti esimerkiksi keitetyn kaura-riisin, vihreän nauhapastan tai ohran kanssa.
Vinkki: Tomaattihöystö ilman broileria sopii hyvin pihvin tai grillatun broilerin kastikkeeksi.

Tabbouleh, libanonilainen salaatti
4 annosta

4 dl kypsää bulguria
5 tomaattia kuutioituna
1 punasipuli silputtuna
1 dl silputtua persiljaa
2 rkl silputtua minttua
2 rkl silputtua korianteria
n. 2 rkl sitruunamehua
0,5 dl hyvää rypsiöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl rouhittua mustapippuria

Keitä tai liota bulguri (tai kuskus) kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Bulguria saa luontaistuotekaupoista sekä suurimmista marketeista. Se turpoaa keitettäessä noin kaksinkertaiseksi.
Sekoita tomaattisilppuun sipuli ja yrtit ja kääntele bulgur tomaattiseokseen.
Sekoita keskenään sitruunamehu, öljy, suola ja pippuri.
Kaada seos bulguriseokseen, sekoita nostellen ja anna tabboulehin maustua jääkaapissa reilu puoli tuntia.
Tarjoa tabbouleh leivän ja rapeiden salaatinlehtien kanssa alkuruuaksi. Pääruokaa saat, kun tarjoat salaatin lisäkkeenä esimerkiksi paistetulle broilerille tai porsaanfileelle.

Tomaattipaistos
4 annosta

4–6 keitettyä perunaa
4–6 tomaattia
1 ruukku basilikaa

Munamaito:
n. 2 dl maitoa
1 kananmuna
0,5 tl suolaa
0,5 tl yrtti-pippurisekoitusta
(1 dl juustoraastetta)

Kuori perunat ja leikkaa ne viipaleiksi. Viipaloi tomaatit.
Voitele uunivuoka kevyesti öljyllä ja lado peruna- ja tomaattiviipaleita vuorotellen basilikanlehtien kanssa uunivuokaan.
Sekoita munamaidon ainekset keskenään ja kaada vuokaan ainesten päälle. Ripottele pinnalle halutessasi juustoraastetta.
Kypsennä 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia, kunnes munamaito on hyytynyt ja ainekset saaneet hiukan väriä. Tarjoa esimerkiksi lihapullien lisäkkeenä tai sellaisenaan hyvän salaatin kanssa.

Jaa artikkeli