Syyskuun nimikkokasvien kukinta pitää kesän tuntua yllä myöhäiseen syksyyn asti. Piiskujen lämmin kirkkaankeltainen väri valaisee pihaa vielä silloin, kun suurin osa perennoista on jo lopettanut kukintansa. Varhaisimmat piiskut aloittavat kukintansa heinäkuussa, myöhäisimmät kukkivat vielä lokakuussakin. Pimenevinä iltoina myös mustilanhortensian valkoiset, sirot kukinnot erottuvat ja tuovat tunnelmaa hämärtyvään puutarhaan.

Piiskut ovat perinteisiä vanhan ajan puutarhakasveja. Kanadanpiiskua, korkeapiiskua ja isopiiskua on kasvatettu meillä 1900-luvun alusta asti. Paitsi koristekasvina, on Suomessa luonnonvaraisena kasvavaa kultapiiskua (Solidago virgaurea) käytetty myös rohto- ja värikasvina.

Nykyään suosituimpia piiskuja ovat runsaskukkaiset, matalat, alle metrin korkuiset tarhapiiskulajikkeet (Solidago-risteymät). Ne sopivat hyvin esimerkiksi perennaryhmiin laajoiksi kasvustoiksi. Piiskut ovat myös kestäviä leikkokukkia. Niiden kukinta on runsainta aurinkoisella paikalla. Kasvualustansa suhteen piiskut eivät ole vaateliaita. Parhaiten niille kuitenkin sopii ravinteikas, multava ja hiekkapitoinen maa.

Kestävä mustilanhortensia

Mustilanhortensia (Hydrangea paniculata `Mustila`) on kestävä ja helppohoitoinen. Se menestyy aina Etelä-Lapissa asti ja kukkii joka vuosi runsaasti. Paras kukinta-aika on elokuussa. Mustilanhortensia ei vaadi leikkaamista, kuten syyshortensia. Pensas kasvaa 2-3 metriä korkeaksi ja on kasvutavaltaan luontaisesti säännöllinen ja tuuhea. Uudet versot ovat punaiset.

Mustilanhortensian kukinnot ovat 15 senttiä pitkiä, aluksi kermanvalkoisia ja myöhemmin punertavia. Muiden hortensioiden tavoin kukintoja reunustavat suuret näyttävät laitakukat. Varsinaiset kukat ovat pieniä ja vaatimattomia ja sijaitsevat pitsimäisen kukinnon keskellä. Hortensioiden kukinnot kuivuvat kauniisti maljakkoon ja koristavat pensasta vielä alkutalven hankea vasten.

Mustilanhortensian kasvualusta saa olla ravinteikas ja hapahko, mielellään multava tai turvepitoinen. Kasvualustaan voi tarvittaessa lisätä kalkitsematonta turvetta. Mustilanhortensia sopii yksittäispensaaksi, pensasryhmiin tai vapaasti kasvavaksi aidanteeksi.

Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kuukaudelle nimetään puuvartis- ja perennalaji tai -suku.

Jaa artikkeli