Keskikesällä puutarhoja värittävät heinäkuun nimikkokasveiksi valitut kurtturuusut Rosa rugosa -ryhmä ja ketoneilikat, Dianthus deltoides. Upeimmillaan ne ovat suurissa ryhmissä laajoina istutuksina. Kovin krantuiksi näitä keskikesän kaunottaria ei myöskään voi moittia, sillä molemmat ovat hyvin kestäviä eivätkä vaadi kasvupaikaltaan paljoa.

Kurtturuusu supersuosittu

Tuuheaoksainen ja kestävä kurtturuusu on suosituin pensasruusumme. Se kukkii pitkään ja kasvattaa näyttävät kiulukat, jotka sopivat erinomaisesti myös syötäviksi. Kurtturuusu menestyy hyvin erilaisilla kasvupaikoilla. Pihoilla sitä voi istuttaa pieniin ryhmiin, aidanteiksi tai suuriksi alueiksi esimerkiksi vaikeasti kasvitettaviin rinteisiin.

Kurtturuusun perusmuodon kukan väri vaihtelee valkoisesta punaiseen. Siitä on jalostettu lukuisia lajikkeita, joilla on näyttävät kukat ja pitkä kukinta-aika. Tunnetuin näistä on kerrottukukkainen hansaruusu. Myös terhakka, pystykasvuinen neilikkaruusu on tuttu kasvi monilla kotipihoilla. Uusimpia tulokkaita kurtturuusujen ryhmässä ovat matalat Pavement-ruusut, jotka sopivat paikkoihin, joissa pensaat eivät saa peittää näkyvyyttä.

Kurtturuusut ovat saavuttaneet myös pysyvän sijan julkisessa viherrakentamisessa – eivätkä vähiten näyttävyytensä ja hyvän talvenkestävyytensä ansiosta. Erittäin kestäviä ovat esimerkiksi vaaleanpunakukkainen teresanruusu ¤Therese Bugnet¤ ja Pohjois-Suomesta löytynyt erikoisuus, sipinruusu, jonka versojen yläosat ovat piikittömiä.

Ketoneilikka viihtyy paahteessa

Ketoneilikka on talvenkestävä, luonnonvarainen ketokasvi. Se muodostaa matalan tummanvihreän lehtimättään, josta pienet kukat nousevat esiin. Ketoneilikan tyypillinen väri on liilanpunainen, mutta siitä on saatavissa myös valkoista lajiketta. Kukinta alkaa kesäkuun lopulla ja kestää elokuulle asti.

Ketoneilikat viihtyvät aurinkoisella kasvupaikalla. Multaa tarvitaan vain 10-20 sentin kerros. Näitä pieniä perennoja istutetaan 12 tainta neliölle.

Tarhaketoneilikka on kiinanneilikan ja ketoneilikan risteymä. Se talvehtii huonommin kuin ketoneilikka, mutta kukkii sitä näyttävämmin.

Kuukauden kasvit valitsee Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kuukaudelle nimetään puuvartis- ja perennalaji tai -suku. Valinnalla halutaan nostaa esiin kestäviä ja ajankohtaisia kasveja sekä muistuttaa, että puita, pensaita ja perennoja voi istuttaa koko kasvukauden ajan.

Lisätietoja: Taimistoviljelijät ry, puh. 09-5841 6550 tai 5841 6551

Jaa artikkeli