Suomalaisten mielestä tomaatti on kesän suosituin elintarvike. Pussillinen punaisia päätyy lähes jokaiseen ostoskoriin. Syynä tähän voidaan pitää sitä, että tomaatit täyttävät lähes täydellisen kesäruoan kriteerit. Ne ovat mehukkaita, terveellisiä, aromaattisia ja ennen kaikkea sekä monikäyttöisiä että helppoja kesäkeittiössä. Ei ole ihme, että tomaattien kulutus jopa kolminkertaistuu kesäaikana verrattuna talven kulutukseen. Viikolla 21 eli 19.-25.5.2003 vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n tomaattiviikkoa.
Suosio on suurta myös muualla, sillä tomaatti on maailman eniten viljelty vihannes. Tuorekäytön lisäksi tomaatti on myös yleisimpiä raaka-aineita ruoanlaitossa ja erityisen paljon käytetty Välimeren ja Väli-Amerikan alueiden keittiöissä. Näissä maissa ruoanlaitto aloitetaan yleisesti valitsemalla sopiva määrä kypsiä tomaatteja ruokaan.
Tomaatin sisältämä viides maku, umami, korostaa muiden raaka-aineiden aromeja ja tästä syystä esimerkiksi tortilla- pasta- ja pitsaruoat sisältävät lähes poikkeuksetta tomaattia. Meillä suomalaisilla on vielä mahdollisuuksia monipuolistaa tuoreiden tomaattien käyttöä ruoanlaitossa. Kotimaiset Kasvikset ry:n teemaviikolla tomaatit löytyvät nopeatekoisesta piiraasta, näyttävästä salaatista ja herkullisesta kastikkeesta.
Melko nuori tulokas
Suuresta suosiostaan huolimatta tomaatti on varsin nuori kasvis Euroopassa. Kolumbus toi sen mukanaan Eurooppaan 1500-luvulla, mutta käyttö yleistyi hitaasti. Eurooppalaiset suhtautuivat aluksi epäröiden tähän koisokasveihin kuuluvaan vihanneshedelmään. Suomeen ensimmäiset tomaatit tulivat 1800-luvun lopulla. Aluksi tomaatteja viljeltiin lähinnä kartanoiden kasvihuoneissa ja lämpimillä seinänvierustoilla. Tomaattia pidettiin jo tuolloin rakkauselämää vauhdittavana lemmenomenana. Suosio kasvoi!
Tavalliset suomalaiset tutustuivat yleisemmin tomaattiin vasta 1950-luvulla. Käyttö laajeni selvästi vasta1970-luvulla, jolloin ryhdyttiin kokkaamaan erityisesti kesäisin tomaattipohjaisia salaatteja. Tomaatista tuli samoihin aikoihin myös tuttu ravintola-annosten ”vakiokoriste”.
Perinteisesti suomalaiset söivät tätä vihannesta vain kesäisin, mutta 1990-luvulta lähtien tomaatti on yleistynyt myös talvikäytössä. Viime vuosien aikana tuontitomaattien lisäksi myös kotimaassa viljeltyä tomaattia on ollut saatavilla ympäri vuoden. Vuodesta 1991 lähtien tomaattien vähittäisostot ovat kasvaneet noin neljänneksellä. Aivan viime vuosina suosiota ovat lisänneet erikoistomaatit, joista suosituimmat ovat kirsikka-, cocktail-, päärynä- ja luumutomaatit.
Lemmenomena ehkäisee
Sata vuotta vanha väittämä lemmenomenasta ei ole tuulesta temmattu. Aivan viime vuosien tutkimukset todistavat, että runsaasti tomaatteja sisältävä ruokavalio pitää iän myötä verenkierron ja sydämen kunnossa. Tämän lisäksi tomaatin sisältämän lykopeenin tiedetään ehkäisevät mm. miesten eturauhasen syöpää, joka on noussut Suomessa miesten yleisimmäksi syöväksi. Lykopeenin lisäksi tomaatissa on runsaasti mm. beetakaroteenia, folaatteja ja monia kivennäisaineita, jotka kaikki edistävät hyvinvointia.
Säilytä oikein!
Tomaatin aromit, makeus ja mehukkuus ovat parhaimmillaan, kun hedelmä on värittynyt täysin punaiseksi, oranssiksi tai keltaiseksi lajiketyyppinsä mukaiseksi. Kypsä tomaatti on myös hiukan kimmoisa pinnastaan. Jos kypsyys ei ole toivotunlainen ostohetkellä, kannattaa tomaattien antaa olla huoneenlämmössä pussissa pari päivää. Tämän jälkeen tomaatit ovat kypsiä syötäviksi.
Säilyvyyden parantamiseksi tomaatteja ei tule laittaa jääkaappiin, missä sekä maku että rakenne heikkenevät. Pisimpään ja parhaimman makuisina tomaatit säilyvät + 10 asteen lämmössä. Tätä alemmassa lämmössä laatu heikkenee ja korkeammissa lämpötiloissa kypsyminen edistyy.
Kevyt tomaatti-sipulipiirakka
Pohja:
1,5 dl ruishiutaleita
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
0,5 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
1,5 dl maitoa tai vettä
Täyte:
1 iso tai 2 keskikokoista sipulia
1-2 ruukkua basilikaa
0,25 tl rouhittua mustapippuri
0,25 tl yrttisuolaa
4-5 tomaattia
Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Kaada päälle öljy ja maito ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
Levitä löysä taikina lusikan tai lastan avulla kevyesti voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija n. 25 cm).
Viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi ja levitä piirakkapohjalle. Silppua päälle runsaasti basilikaa ja ripottele pippuri ja suola päälle. Viipaloi tomaatit ja levitä viipaleet basilikan päälle.
Kypsennä 225 asteessa keskellä uunia noin 20-30 minuuttia, kunnes piirakan reunat ovat saaneet väriä.
Koristele pinta tuoreella basilikasilpulla ennen tarjoilua. Piirakka on parhaimmillaan kylmänä.
Jos haluat, voit ripotella piirakan pinnalle juustoraastetta ennen paistamista, mutta maistuu ilman juustoakin.
Marinoitu kirsikkatomaattisalaatti
0,5 dl vettä
0,5 dl esim. hunaja-omenaviinietikkaa
2-3 tl hunajaa
2-3 valkosipulinkynttä
0,5-1 tl yrttipippuriseosta
0,25 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
250 g pikkutomaatteja
1 rasia (n. 150 g) mozzarellapalloja
1 ruukku rucolaa
1 ruukku jääsalaattia
n. 1 dl viipaloituja mustia oliiveja
Mittaa vesi, viinietikka, hunaja, viipaloidut valkosipulinkynnet, pippuriseos ja suola kattilaan.
Kuumenna sekoitellen höyryäväksi. Ota pois liedeltä ja sekoita sekaan öljy.
Kaada kastike tomaattien päälle ja anna jäähtyä.
Puolita mozzarellapallot ja revi ruocola sekä jääsalaatti suikaleiksi.
Laita tarjoiluastiaan vuorotellen salaattia, rucolaa, oliiveja, mozzarella sekä maustuneita tomaatteja. Valuta hiukan marinointilientä salaatille ja laita loppu siivilöitynä tarjolle esimerkiksi pieneen kannuun.
Helppo tuoretomaattikastike
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl öljyä
1 rkl tomaattipyreetä
0,25 tl suolaa
0,25 tl rouhittua pippuria
ripaus chiliä
0,5 dl vettä
4 tomaattia
2 rkl silputtua oreganoa
1 tl sokeria
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä kattilan pohjalla kuumassa öljyssä. Lisää tomaattipyree, suola ja pippuri sekä ripaus chiliä. Kaada vesi sekaan ja keitä muutama minuutti sekoitellen. Nosta pois liedeltä.
Silppua tomaatit pieneksi ja sekoita sipuliseoksen joukkoon. Mausta oreganolla ja sokerilla ja ohenna tarvittaessa vedellä.
Voit pyöräyttää muutaman kerran sauvasekoittimella, jos haluat kastikkeesta sileämpää.
Kastike maistuu haaleana kuumien perunoiden tai pastan seurana, mutta voit kuumentaa kastikkeen halutessasi nopeasti ennen tarjoilua. Kastike sopii myös pizzan päälle ja ruokaisan salaatin kostukkeeksi.