”Kevät tulee kohisten ja kauppojen siemenhyllyt tarjoavat rajattomia mahdollisuuksia kotipihan kesäilmeeksi. Varhaisimmat taimikasvatettavat tomaatit ja orvokit voi jo kylvää. Harvinaisemmat löydöt kannattaa ostaa varastoon, sillä myöhemmin keväällä valikoima on rajallisempi.

Kaikista siemenpusseista yleensä löytyy tieto pakkausajankohdasta, itävyydestä sekä viimeisestä käyttöajasta, jolle itävyys pätee. Itävyys saattaa laskea ennustetta nopeammin, mikäli siemeniä säilytetään liian kuumassa tai kylmässä, kosteassa tilassa tai suorassa auringonpaahteessa.

Kotimaisten siemenpakkaajien merkinnät siemenpussien kyljessä ovat selkeitä. Tyhjästä siemenpussista saattaa olla hyötyä myös myöhemmin. Joskus pussin nurkassa on kätevä piirroskuva pikkutaimesta, jota voi olla vaikea tunnistaa rikkakasvien keskeltä. Ulkomaisten siemenpussien kertomat tiedot eivät välttämättä päde Suomen olosuhteissa. Ne sisältävät kuitenkin usein enemmän tietoa, kuin mitä pussin kylkeen liimattuun suomenkieliseen selosteeseen on mahtunut. Hyväkään englanninkielen taito ei aina auta ja siksi ohessa on suomennettu ja selitetty muutamia keskeisiä termejä.

hardy (H) – half hardy (HH)
Hardy tarkoittaa englantilaisittain kestävää kasvia. Suomessa kasvukausi on kuitenkin lyhyempi ja talvi ankarampi, joten suhtaudu kestävyyteen ainakin monivuotisten kasvien osalta tietyllä varovaisuudella. HH -kasvit eivät kestä pakkasta. Hardy annual (HA) on yksivuotinen kasvi, joka kestää pientä syyshallaa.
P=perennial=perenna
B=biennal=kaksivuotinen kasvi
G=greenhouse=kasvihuoneviljelyyn tai huonekasviksi sopiva kasvi
S=shrub=pensas tai varpu
T=tree=puumainen kasvi
Bb=bulb=sipulikasvi
Cl=climber=köynnös
inch=tuuma=2,54 cm
foot=jalka=30,48 cm
Farenheit: kaava lämpötilakäännöksiin °C = (°F-22):1,8
blend,mixture=sekoitus
dwarf=kääpiökasvuinen
foliage=lehdistö
fragrant=tuoksu
germinate=itää
semi-double; double=puolikerrotut; kerrotut kukinnot
single=yksinkertaiset kukinnot
stratification=kylmäkäsittely”

Jaa artikkeli