Suomalaisten käsitykset kuivakäymälästä ovat muuttuneet. Tämä selviää Biolan Oy:n Taloustutkimuksella teettämästä tutkimuksesta, jonka mukaan kuivakäymälä ei ole enää ällötys. Suomalaiset pientaloasukkaat kertovat nykyaikaisen kuivakäymälän käyttämisen olevan siistiä ja hajutonta puuhaa. Vastaajista 38 prosenttia on sitä mieltä, että kuivakäymälä on yhtä hajuton kuin vesivessakin. Huoltotoimenpiteet kokee helpoksi vastaajista yli neljännes. Tutkimukseen vastasi 1304 pientaloasujaa.

Nyt on se aika vuodesta kun moni laittaa kesämökkiään talviteloille. Usein tähän operaatioon kuuluu myös toiletin huolto ja tyhjennys tulevaa kesää varten. Vanhanaikaisissa ulkohuusseissa operaatio on ollut enemmänkin kuin epämiellyttävä.

– Kuivakäymälöiden tuotekehitys on ollut huimaa. Tekniset innovaatiot tekevät sekä päivittäisestä käytöstä että huoltotoimista vaivatonta ja suorastaan miellyttävää. Toki työtä on vielä tehtävä, sekä tuotekehityksessä että mielikuvien puolella, toteaa Biolan Oy:n markkinointijohtaja Timo Huhtamäki.

Kuivakäymälästä vesivessan korvaaja?

Vastaajista 44 prosenttia kannattaa vesivessan korvaamista kuivakäymälällä. Yksi syy tähän on vesilaskun pieneneminen. 62 prosenttia suomalaisista pientaloasujista sanoo kuivakäymälän pienentävän vesilaskua. Kuivakäymälä tuntuu vielä kuitenkin hieman vieraalta ajatukselta vakituisessa asunnossa, vaikkakin viidennes olisi valmis sitä harkitsemaan.

– Vielä ei olla ihmisten mielikuvissa valmiita luopumaan vesivessasta, mutta uskomme, että tähän suuntaan ollaan pitkällä tähtäimellä menossa. Nyt jo vapaa-ajanasuntoihin rakennetaan kuivakäymälöitä sisätiloihin ulkohuussien sijaan. Sen sijaan, että rakennettaisiin mökille mittavat jätevesijärjestelmät, voidaan pienen tilan vaatima kuivakäymälä asentaa sisälle, Huhtamäki kertoo.

Jaa artikkeli