Kahdelta suomalaiselta omenaviljelmältä on todettu vaaralliseksi kasvintuhoojaksi luokiteltua omenan lisäversoisuustautia (Apple proliferation -fytoplasma, Candidatus Phytoplasma mali). Taudin aiheuttaa fytoplasma, jota levittävät ainakin Suomessa esiintyvät omenanlehtikempit. Evira selvittää yhdessä asiantuntijoiden kanssa taudin kartoittamista ja hävittämistoimenpiteitä.

Omenan lisäversoisuustauti aiheuttaa omenapuilla versojen luutamaista kasvua ja satotappioita. Satotappiot johtuvat omenoiden pienestä koosta ja makuvirheistä. Tautia havaittaessa tai epäiltäessä on viipymättä otettava yhteyttä Eviraan. Tauti on levinnyt viime vuosina EU:n alueella ja aiheuttanut aiempaa suurempia sadonmenetyksiä. Suomessa tautia levittävää fytoplasmaa on löydetty omenanlehtikempeistä (Cacopsylla picta) Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla.

Fytoplasmaa vastaan ei ole kemiallista torjuntakeinoa. Omenan lisäversoisuustautia voi torjua käyttämällä puhdasta lisäysaineistoa ja torjumalla kemppejä. Kempit tulee torjua ennen kuin ne ehtivät siirtyä talvi-isäntäkasviltaan omenapuille, jotta ne eivät pääsisi imemään omenapuita ja levittämään fytoplasmaa. Toinen kriittinen vaihe torjunnassa on uuden sukupolven kemppien aikuistuttua keskikesällä, jotta kempit eivät levittäisi fytoplasmaa edelleen. Viljelmällä ei tule käyttää kuusia tai muita havupuita tuulensuojaistutuksissa.

Katso taudista lisää Eviran sivuilta
klikkaamalla tästä

Jaa artikkeli