Rutin mansikkatilalla on poimittu harsomansikkaa kesäkuun 10. päivästä alkaen. Isäntä Terho Aalto kertoo, että ’Jonsok’ -lajikkeen sato harsoilta joudutetuilta lohkoilta on jo huipussaan.

– Myös ’Solprinsistä’ saadaan jo hyviä määriä ja senkin pääsato on hilkkua vaille.

Rutin mansikkatila sijaitsee tien numero 12 varrella Iitissä. Tilalla viljellään mansikkaa runsaan viiden hehtaarin alalla. Tarja ja Terho Aalto ovat olleet yrittäjinä seitsemän vuoden ajan, mutta Tarjan vanhemmat ovat viljelleet tilalla mansikkaa 1970-luvun alusta alkaen.

– Kun kasvihuoneviljelijät jätetään pois, olemme yksi aikaisimmin mansikan tuottajista tällä seudulla. Harsojen alla mansikkaa on noin hehtaarin ala, toteaa Terho.

Tilalla on pieni ala ’Honeoye’ –lajiketta, mutta se ei Terhon kokemuksen mukaan ole niinkään aikainen kuin ’Solprins”.

– Ilman harsoa olleilta lohkoilta valmistuu ’Jonsokia’ juhannuksen jälkeisen viikon lopulta alkaen ja ’Polkan’ sato alkaa heinäkuun ensimmäisellä viikolla.

Terhon mukaan harsomarja on kypsynyt normaalivuoden tahdissa, mutta avomaan sato on hieman myöhässä.

– Ulkomainen marja ei meidän markkinoita haittaa. Kuluttajat vartovat kotimaista marjaa juhannukseksi.

Rutin mansikkatila markkinoi pääosan sadosta omilta tienvarsimyyntipaikoilta ja kotimyynnistä. Tila toimittaa marjaa myös kymmeneen vähittäiskauppaan Lahteen ja Kouvolan suuntaan. Lisäksi tila on mukana marjanviljelijäin markkinointiosuuskunnassa, joka pitää myyntipaikkaa Kouvolan Prisman pihalla.

Alkusadon suoramyyntihintana on ollut 5,5 euroa puolen litran rasia, mutta juhannuksen alla hinta oli laskettu 5 euroon. Vastaavasti mansikkalitran hinta oli 9 euroa ja kilohinta 15 euroa.

Rutin mansikkatila myy myös marjajalosteita, joista mehut ovat tärkeimmät.

– Jalosteiden merkitys on peräti puolet tilamme liikevaihdosta, toteaa Terho Aalto.

Jaa artikkeli