Helsingin päärautatieasemalle nousee äitienpäivänä Ihmepuutarha, jonka suunnittelemisesta järjestettiin kilpailu maisema-arkkitehtuurin ja puutarha-alan opiskelijoille. Korkeatasoisten suunnitelmien joukosta voittajaksi valittiin Hämeen ammattikorkeakoulun työ ”Viidakkorata”.

Tiukkaan Ihmepuutarha-kilpailuun osallistui yli 20 suunnitelmaa eri puolilta Suomea. Kilpailun voittajatyöksi valittu ”Viidakkorata” on kuuden puutarha-alan osaajan taidonnäyte. Kilpailun tuomaristoon kuuluvan apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin mukaan tärkeimmät kriteerit voittajatyön valinnassa olivat toimivuus ja luontoa mukaileva toteutus. – Kilpailutöissä oli käytetty runsaasti onnistuneita oivalluksia erityisesti laiturialueen hyödyntämisessä. Hyvästä tasosta huolimatta tuomariston valinta oli kuitenkin lopulta lähes yksimielinen – vaikkakin vilkkaan keskustelun jälkeen.

Voittoisaan tiimiin kuuluvat Hämeen AMK:n maisemasuunnittelun koulutusohjelman aikuisopiskelijat Hannele Jasu, Jarmo Honkanen, Maarit Elo-Valente, Tuula Muranen, Jukka Järviniemi ja Terho Marttila. Voittajatiimi osallistuu puutarhan rakentamiseen paikan päällä yhteistyössä kilpailun järjestäjien ja puutarha-alan avustajien kanssa. Täydessä loistossaan puutarha on äitienpäivästä 13.5. alkaen kesäkuun puoliväliin saakka, ja se rakennetaan 10. – 12.5.

Ihmeellinen ja elämyksellinen Viidakkorata

Voittajatiimin edustaja Hannele Jasun mukaan Ihmepuutarhan nimi sekä rakennuspaikaksi valittu päärautatieasema olivat inspiraationa suunnittelussa.

– Viidakkorata-puutarha on ihmeellinen ja elämyksellinen. Runsaan kasvimäärän lisäksi luvassa on muun muassa toteemeja Helsingin rautatieasemaa vartioivista Kivimies-hahmoista, leijuvia kastelukannuja sekä mielikuvituksellisia eläinhahmoja. Puutarhan keväiseen värimaailmaan kuuluvat muun muussa keltainen, oranssi, valkoinen sekä pensaiden eri lehtisävyt.

Puutarhan kasveiksi valittiin Puutarha Tahvosten runsaasta valikoimasta 30 eri lajia, joita ovat muun muassa alppiruusu, atsalea, seppelvarpu ja purppuraheisiangervo.

– Kevät asetti omat haasteensa, sillä kasvit ovat vielä taimivaiheessa ja rehevyyttä piti hakea kasvimäärän lisäksi muun muassa tiheillä istutusväleillä, Jasu kuvailee.

Valttikortteina monipuolisuus ja toimiva toteutus

Tuomariston jäsen, arboristi-puutarhuri Minna Toivanen kehuu voittajatyötä teknisesti toimivaksi ja hyvin toteutettavaksi. Toivasen mukaan työssä on myös käytetty hyvin hyödyksi ainutlaatuisen tilan korkeus kolmiulotteisilla efekteillä.

– Erityisen hyvin suomalaiseen miljööseen sopiva suunnitelma on hauska ja herättää hyvää mieltä. Viidakkorata tuo iloa arjen keskelle ja piristystä muun muassa työmatkalaisten aamuun ja iltaan.

Ihmepuutarha-konsepti tukee Toivasen mukaan yhä vahvistuvaa puutarhanhoidon innostusta, sillä se antaa kotipuutarhureille inspiraatiota sekä yllätyksellisiä ja uusia ideoita.

– Puutarhanhoidossa yhdistyvät halu tehdä itse ja onnistumisen ilo. Ihmepuutarha tuo puutarhaharrastuksen jokaisen ulottuville.

Jaa artikkeli