Itä-Suomen yliopiston kasvitieteellisen puutarhan, Botanian, tulevaisuus on vaakalaudalla. Sen puolesta kerätään adressia. Sähköinen adressi on osoitteessa www.adressit.com/botania, ja siinä on jo 4659 allekirjoitusta. Lisäksi paperiversion allekirjoituspaikkoja on Botania, Carelicum, Tintin Lemmikki, Joensuun Viherkeskus. Joulukuun puolivälissä on allekirjoituksia jo yli 6000.
Adressissa todetaan, että Botania, Itä-Suomen yliopiston kasvitieteellinen puutarha – neljästä suuresta Sisä-Suomen ainoa – ja maan ainoa sekä maailman pohjoisin trooppinen perhospuutarha, on vaarassa tulla lakkautetuksi. Tämän valtakunnallisesti merkittävän nähtävyyden ja harvinaislaatuisen opetuskohteen uhkana ovat mm. tilojen tarvekartoitus ja YT-neuvottelut.
– Botania toimii monipuolisena luonnontieteellisenä opetuskohteena kaikille kouluasteille. Myös tavallisille kansalaisille se jakaa tiedonjyviä kasvien ja eläinten hämmästyttävästä maailmasta. Samalla se on ihmisten henkisten paristojen latauspaikka tarjoamalla kasvien puhdistamaa ilmaa, valohoitoa kaamosmasennukseen sekä väri- ja tuoksuterapiaa.
Adressissa myönnetään, että Botanian ylläpito on kallista, ja vain välillisesti se tuottaa tieteellisiä julkaisuja ja tutkintoja, joiden määrä – epäoikeudenmukaisesti – ratkaisee arvioitaessa yliopiston yksiköiden tuloksellisuutta.
– Botanian yhteiskunnallinen vaikuttavuus ei näin pääse oikeuksiinsa. Yliopistojen tuloksellisuuskriteerit tulee määritellä uudelleen siten, että myös yleishyödyllisten ja varsinaisia oppiainelaitoksia tukevien yksikköjen toiminta turvataan!
– Botania on osa maamme luonnontieteellisten kokoelmien verkostoa, jonka ylläpidossa yliopistoilla on merkittävä rooli. Botania tulee säilyttää Itä-Suomen yliopiston hallinnassa sen rahoituspohjaa useille tahoille yliopiston ulkopuolelle laajentaen.
–Jo 1990-luvun lama iski myös Botaniaan. Käyttövarat ja henkilöresurssit ovat jatkuvasti vähentyneet, ja useita ulko-osastoja on jouduttu jättämään heitteille. Kohtuuttomien leikkausten sijaan Botanialle on turvattava riittävät resurssit sen ylläpitoon ja toiminnan kehittämiseen – koko Suomen hyväksi, vaaditaan adressissa.
Kommentit kirvoittavat
Adressi-sivustolle on kirjoitettu tähän mennessä 117 kommenttia. Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan emeritusylipuutarhuri ja puutarhaneuvos Arno Kasvi kysyy, mitä pahaa itäsuomalaiset ja muut karjalaiset ovat tehneet, ettei yhtään kokoelmapuutarhaa voida pitää pystyssä?
– Ei puutarhoja voida siirtää kuin heinäsäkkejä rekeen ja siirtää niitä paikasta toiseen. Jokainen kasvitieteellinen puutarha on ikkuna menneeseen horticulttuuriin ja tulevaan, oikein hoidettuna. Ei Itä-Suomen viljelijöitä, koristekasveista ja hyötykasveista kiinnostunutta yleisöä voi aina kuskata vain Etelä-Suomen näytemaita katsomaan, koska olosuhteet ovat jo poikkeavat.
– Ei tämä ole ensimmäinen tai viimeinen lama. Botania tarvitsee ulkopuolista apua, sen omat voimat ei näytä riittävän, jos omat virkamiehet ovat sitä ja sen toimintaa lopettamassa. Kansanedustajilla on tässä näytön paikka, niillä edustajilla jotka ajavat kaupunkinsa ja seutunsa parasta, vaatii Kasvi.
– Turussa esim. yliopiston puutarhan kävijämäärä on vuosittain suurempi kuin kaupungin pääteatterin, siksi kaupunkien on ajateltava näitä asioita uudestaan. Puutarhoja ylläpitää Suomessa vain yliopistot, ulkomailla kaupungit osallistuvat pitkällä pennillä puutarhojen tasokkaaseen säilyttämiseen, koska ne ovat tärkeitä turistikohteita, toteaa Arno Kasvi.