EU:n lisäaineasutukseen on hyväksytty stevioliglykosidien käyttö makeutusaineena. Stevioliglykosidi on ensimmäinen täysin kaloriton, luonnosta peräisin oleva makeutusaine, joka valmistetaan Paraguaysta kotoisin olevan asterisukuisen steviakasvin lehtiuutteesta.

Steviaglykosidit ovat 100–300 kertaa kidesokeria makeampia, eivätkä sisällä jouleja. Se voi olla jouleton ja glukoositon makeutusaine diabeetikoille ja joulemäärän laskemisesta kiinnostuneille. Sillä voidaan makeuttaa monipuolisesti elintarvikkeita, esimerkiksi juomia.

Stevioliglykosidien käyttö tullaan sallimaan eri elintarvikeryhmissä, mutta rajoitetusti niiden matalan ADI-arvon (hyväksyttävä päivittäinen enimmäissaanti) vuoksi. Käyttö sallitaan heti, kun asetus astuu voimaan eli 2.12.2011. On hyvä muistaa, että stevioliglykosidien hyväksyminen makeutusaineena ei muuta itse steviakasvin statusta, joka on uuselintarvikkeena kielletty.

Euroopan komissio on avannut lisäaineista englanninkielisen nettisovelluksen, josta löytyy tietoa lisäaineiden sallituista käyttömääristä elintarvikkeissa. Se on erinomainen työkalu sekä elintarvikevalmistajille että valvontaviranomaisille lisäaineiden vaatimustenmukaisen käytön ja markkinoinnin varmistamiseksi. Sovelluksen avulla myös kuluttajat voivat hakea tietoa lisäaineiden sallituista käyttömääristä eri elintarvikkeissa.

Jaa artikkeli