Ammattiviljelijöitä palveleva suomalainen perheyritys Oy Schetelig Ab ja sen sisaryritys, viheralan ja kotipuutarhatuotteiden tukkuliike Habitec Oy, fuusioituvat puutarha- ja viheralaa palvelevaksi Schetelig Oy:ksi. Yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Jari Virrankoski, joka on toiminut aiemmin Habitec Oy:n toimitusjohtajana.

Schetelig Oy:n omistajaperhettä edustava Juhani Kauste toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Lähes 20 vuotta Oy Schetelig Ab:n toimitusjohtajana toiminut Paul Kauste keskittyy yhtiön ulkomaantoimintoihin kahdeksassa maassa, Baltiassa ja Itä-Euroopassa, jonne yritys on voimakkaasti laajentunut viime vuosina. Yrityksen markkinointipäällikkö Anne Kauste vastaa uuden yhtiön kokonaisvaltaisesta markkinoinnista ja mainonnasta.

– Puutarha-alalla on kova kilpailu, ja sille on tunnusomaista voimakas ja nopea tuotekehitys. Jatkamme tiellä, jolla olemme palvelleet puutarha-alan ammattilaisia jo yli 80 vuotta, Paul Kauste toteaa.

– Olemme monesti tuoneet ensimmäisenä Suomeen alan uusimmat innovaatiot ja uutta tekniikkaa, esimerkiksi biologisia hyötyeliöitä, uusia, satoisampia tai vähemmän energiaa tarvitsevia kasvilajikkeita ja energiaa säästävää teknologiaa, kuten kasvihuoneiden tietokoneohjauksen. Pitkällä tähtäimellä korkea laatu on edelleen ainoa tae tulevaisuudelle – sekä meille että asiakkaillemme.

– Suomalainen kasvihuoneviljely on tänä päivänä maailman huippua niin sadoissa kuin energian säästössäkin – erityisesti talviviljelyssä. Lämmitys hoidetaan jo suuressa määrin biopolttoaineilla ja valaistukseen käytetään vesivoimalla tuotettua sähköä. Näin hiilijalanjälki jää pieneksi, kun syödään puhdasta kotimaista lähiruokaa, Paul Kauste jatkaa.

Viimeisten vuosien aikana kiinnostus kotien pihoihin ja puutarhoihin, kotien kesäisiin olohuoneisiin, on lisääntynyt merkittävästi. Scheteligin valikoimiin kuuluu myös laaja tuotteisto viherrakentajille ja puutarhamyymälöille niin pihojen monipuoliseen sisustamiseen kuin myös niiden helppoon hoitoon.

– Fuusiolla poistamme hallinnolliset päällekkäisyydet ja tehostamme palveluamme entisestään. Pystymme tarjoamaan entistä laajemman tuotevalikoiman ja saatavuuden sekä tehokkaammat logistiset edut kaikille asiakkaillemme tuesta, asiantuntemuksesta ja taitotiedosta puhumattakaan, toimitusjohtaja Jari Virrankoski tähdentää.

– Samanaikaisesti yrityksemme ilme uudistuu. Uusi logo kuvaa Scheteligiä puutarha-alan ammattilaisena sekä missiotamme luoda kannattavaa kasvua yhdessä asiakkaittemme kanssa, Anne Kauste kertoo.

Oscar Schetelig tuli Saksasta

Scheteligin tarina alkoi, kun nuori Oscar Schetelig (1880–1949) lähetettiin vuonna 1899 Lyypekistä Suomeen auttamaan enoaan Gustav Pauligia tämän siirtomaatavaroita välittävään firmaan. Oscar oli 30 vuotta Pauligin palveluksessa, kunnes hän vuonna 1929, juuri suuren laman kynnyksellä, perusti oman yhtiön. Lamasta selvittyään Oscarin liiketoiminta kukoisti sotaan asti, mutta yhtiöstä ei ollut juuri mitään jäljellä, kun hän kuoli vuonna 1949.

Oscarin neljästä tyttärestä vanhin, Helga Schetelig (myöhemmin Kauste), jatkoi sittemmin perheen liiketoimintaa sinnikkäästi ja peräänantamattomasti. Tämän jälkeen hänen neljästä lapsestaan vanhin poika, Risto Kauste, astui nuorena kauppatieteiden opiskelijana yrityksen palvelukseen, ja yritys alkoi kasvaa. Kausteen perheen etuina olivat hyvät suhteet Keski-Eurooppaan ja monipuolinen kielitaito. Yritys on edelleen Kausteen perheen omistuksessa ja seuraavat, viidennen sukupolven edustajat ovat jo astuneet yrityksen palvelukseen.

Schetelig-konsernin liikevaihto on yli 50 miljoonaa euroa, ja se työllistää 330 henkilöä, joista 180 työskentelee ulkomailla. Alan uranuurtajana Schetelig palvelee puutarha-alan ammattilaisia (kasvihuone- ja avomaanviljelijät, golf- ja urheilukentät, kunnat ja viherrakentajat) ja jälleenmyyjiä (puutarhamyymälät, kaupan ketjut, tavaratalot ja muut alan liikkeet). Sen laaja tuotevalikoima kattaa kaiken, mitä ammattiviljelyssä ja harrastepuutarhoissa tarvitaan, siemenistä täydellisiin kasvihuonelaitoksiin. Yhtiön laajasti tunnettuja tuotemerkkejä ovat muun muassa Bayer-kasvinsuojelu- ja torjunta-aineet, Gardena-puutarhatyövälineet, Siemen-siemenet, Garden Seasons- puutarhan kastelu- ja tarviketuotteet ja Scotts- hallitusti liukenevat lannoitteet.

Jaa artikkeli