Espanjalaisten kurkkujen epäillään aiheuttaneen useita kuolemantapauksia Saksassa ja satojen joutumisen sairaalahoitoon. Myös Ruotsissa on kymmenkunta henkilöä vakavasti sairastunut vatsatautiin. Arvellaan, että kuluttajat ovat saaneet EHEC-suolistobakteerin kurkuista, joiden viljelyssä on käytetty likaista kasteluvettä.

Tällä hetkellä suomalaisissa kaupoissa on lähes yksinomaan kotimaista kurkkua myynnissä, mutta suurtalouksissa ja salaattitehtaissa voidaan käyttää ulkomaisia kurkkuja.

Tuontikurkkujen alkuperä on talvella ollut Espanja, mutta keväällä tuontia on ollut myös Hollannista. Talvellakin yli puolet myytävistä kurkuista on viljelty kotimaassa.

– On vaikea arvioida, miten tapaus vaikuttaa Suomen kurkkumarkkinoihin. Toisaalta se vahvistaa kuluttajien uskoa kotimaisten vihannesten turvallisuuteen, mutta toisaalta se voi vähentää kurkun kulutusta yleensä, jolloin kotimaisenkin kurkun menekki heikkenee, pohtii Ove Grandell Närpiön Vihannes Osuuskunnasta.

EHEC-bakteerin aiheuttaman infektion tavallisimmat oireet ovat verinen, kuumeeton ripuli ja vatsakrampit. Lapset ja vanhukset ovat herkimpiä sairastumaan infektion vaikeampiin muotoihin. Myrkytys voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan, kouristuskohtauksiin ja jopa halvaukseen

Likaisesta kasteluvedestä tai huonosta poimijoiden käsihygieniasta on aiheutunut myös norovirusepidemioita. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kehottaa kevään juhlien järjestäjiä välttämään ulkomaisten pakastevadelmien käyttöä kuumentamattomina. Eri puolilla maata on viime vuosina esiintynyt useita norovirusepidemioita, joiden epäillään aiheutuneen ulkomaisista pakastevadelmista.

Jaa artikkeli