Hyötykasvien istuttaminen on noussut trendiksi Suomessakin, kertoo Taimistoviljelijät ry. Vanhoissa puutarhakulttuurin maissa, kuten Englannissa ja Saksassa, hyötykasviviljely on myös voimissaan vuosikymmenten tauon jälkeen.
Etelä-Suomen taajamissa hyötyviljely väheni selvästi 1960-luvulta alkaen. Katsottiin helpommaksi ostaa kaikki elintarvikkeet kaupasta. Nyt viljelypalstoja ei enää riitä kaikille halukkaille, myymälöiden hedelmäpuu- ja marjalajikkeiden valikoima on monipuolisempi kuin koskaan ja parveke- ja ikkunalautakasvatukseen tarjotaan runsaasti erilaisia ratkaisuja, kaalit ja kesäkukat istutetaan samaan ryhmään. Oman sadon saamiseksi käytetään monia konsteja.
Maaseudulla hyötykasviviljelyn perinne ei taimistoammattilaisten mukaan ole katkennut missään vaiheessa. Nuorillakin perheillä on maaseudulla marjapensaita, hedelmäpuita ja perunamaa. Tuntuma on, että hyötykasviviljely on yleisempää Pohjois- kuin Etelä-Suomessa.
Monikäyttökasvit rikastavat pientäkin tonttia
Nyt hyötykasvien palattua jälleen kunniaansa pienikin tontti pyritään käyttämään tarkoin hyväksi. Kun halutaan sekä herkutella sadolla että viihtyä puutarhassa, se onnistuu helposti istuttamalla monikäyttökasveja eli koristeellisia hyötykasveja.
Monikäyttökasveja ovat esimerkiksi hillittykasvuiseen perusrunkoon vartetut omenapuut ja pilariomenapuut. Nämä vähän tilaa vievät pikkupuut koristavat pihaa koko vuoden. Säleikköihin ja pergoloihin löytyy marjovia köynnöksiä ja oranssipunakukkainen ruusukvitteni, hopealehtinen tyrni ja syksyllä punaisina hehkuvat aroniat ovat sellaisenaan sekä marja- että koristepensaita.
Marjapensaita pikkupuina
Nyt minkään hyötykasvin ei tarvitse olla erityisellä hyötykasvimaalla, saati poissa näköpiiristä. Pelkästään hyötykasveina pidettyjä lajeja voi käyttää uudella tavalla, taimistoviljelijät suosittelevat.
Karviaispensaita ja muitakin marjakasveja viljellään yksirunkoisina pikkupuina, joiden alle sijoitetaan perennoja, kesäkukkia ja yrttejä. Tonttia ympäröivä pensasaita tehdäänkin herukkapensaista.
Britanniassa kotiviljelyinnostus on poikinut monenlaisia tuotteita, esikasvatettuja taimia ja välineistöä. Maan medioissa on jo todettu, ettei hyötyviljely aina tarkoita rahansäästöä ruokakustannuksissa, vaan olennaista on lisääntyvä kiinnostus ruokaan ja kasvava ymmärrys sen alkuperän merkitykselle. (Ruokatieto)