– Piha- ja puutarhamuotia, jos sitä muodiksi voi kutsua, on ajatella itsekkäästi sitä, mistä itselle tulee hyvä olo, mukavat muistot ja rentouttava ilmapiiri. Viis välitetään siitä, mitä naapurit ovat pihoilleen pistäneet, opasti maisema-arkkitehti Saila Routio Oma Piha –messujen seminaariluennoissa.

Saila Routio on kirjoittanut kevään uutuuskirjan, Oman pihan suunnittelu. Kirja oli ensiesittelyssä Oma Piha -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 25.–28. maaliskuuta. Kymmenet tuhannet messuvieraat kävivät tutustumassa pihatrendeihin ja kiinnostus uutuuskirjaa kohtaan oli suurta.

Oman pihan suunnittelu -kirja on ainutlaatuinen piha- ja puutarhasuunnittelua käsittelevä kirja. Siinä tarkastellaan pihasuunnittelua ensin miettien paikan henkeä ja puutarhan rytmiä. Tontin haasteisiin annetaan vastauksia: valoisa, varjoisa, rinnetontti tai tasamaa.

– Piha räätälöidään omaan elämään ja elämäntilanteeseen. Ajatellaan itsekkäästi sitä, mistä itselle tulee hyvä olo, mukavat muistot ja rentouttava ilmapiiri. Samalla pihojen luonne laajenee: sinne etsitään henkilökohtaisia kalusteita ja kasveja, ei enää sitä, mitä lähimmässä puutarhamyymälässä on tarjolla, näkee Saila Routio ajan hengen.

Saila Routio on uutuuskirjassaan antanut vastauksia villiä tai eleganttia pikkupihaa ja suurta pihaa suunnitteleville. Suunnittelussa otetaan huomioon tuoksut, värit, korkeuserot ja lehvästön suoma suoja.

Kirjassa luodaan tyyliä myös muin keinoin. Vesi on väkevä elementti. Pihaa koristellaan ja pihaan kuuluvat muurit, laatoitukset ja katteet. Puutarha voi olla myös ruukuissa.

– Vuosikymmen sitten koko Suomen vallanneet Kaukoidästä tuodut pihakalusteet väistyvät värikkääksi maalattujen kotimaisten kalusteiden ja monen tyylisten metallikalusteiden tieltä. Myös betonia ja muovia nähdään yhä useammin suomalaisilla pihoilla, kuvaa Saila Routio pihan trendejä.

Maisema-arkkitehti Saila Routio on Oma PIHA -lehden toimituspäällikkö. Hän on opiskellut puutarhasuunnittelua Englannissa ja arkkitehtuuria Barcelonassa sekä viherympäristösuunnittelua Otaniemessä. Vapaa-aikanaan hän hoitaa entisen merimiehen talonsa puutarhaa Korppoossa.

Routio S: Oman pihan suunnittelu, 216 sivua, kovakantinen, sidottu.
ISBN 978-952-67204-2-5
Kustantaja Tietoverkosto Eksakti.
Suositushinta 29 euroa.

Kirjan voit tilata alla olevasta linkistä

Tilaa Oman pihan suunnittelu

taipuhelimitse 010 387 0880 (arkisin 9-15) tai kysyä kirjakaupoista.

Jaa artikkeli