Mitä tehdä, jos mökille mennään viikoiksi eikä kaupunkipihaa voida kastella? Kukkaloisto jäisi näkemättä, joten siihen ei ehkä kannatakaan satsata. Väriä voidaan saada pihaan muutenkin.

Sininen, monen lempiväri, ihastuttaa viileydellään ja toisaalta värikylläisyydellään. Kauniita, lasitettuja sinisiä keramiikkaruukkuja ja –esineitä löytyy lähes jokaisesta puutarhamyymälästä. Niistä voidaan suunnitella viehättävä sommitelma, jonka värit eivät kuihdu vaan pysyvät koko vuoden. Kivi- ja ruukkupuutarhaa ei tarvitse edes kastella. Ne kasvit, jotka ruukkuihin istutetaan, voivat olla esimerkiksi kuivuutta kestäviä mehitähtiä (Sempervivum).

Sinisen lisäksi myös vihreän ystävä löytää puutarhaansa helposti koristeita. Ruskeitakin ruukkuja löytyy, samoin valkoisia. Vaan kirkkaan punaista, oranssia, keltaista tai vaikkapa violettia kaipaava saa jäädä nuolemaan näppejään. Ruukunvalmistajat hoi, saisiko värivaihtoehtoja??! Pyyntö pitänee lähettää Kaukoitään.

Väriä saa myös maalipurkista. Aloitetaan aidasta, se on hyvä saada mieleiseksi, lisäksi kannattaa ajatella, että aita toimii kasvien taustana. Jännä, murrettu sävy toimii usein paremmin kuin kirkas pääväri. Ruskean punainen, harmahtava vihreä tai pehmeä turkoosi toimivat hyvin kasvien kanssa – kannattaa kokeilla! Jos suinkin naapurit kestävät.

Piha-aidan maalauksen jälkeen voidaan siirtyä muihin rakennelmiin. Istuinryhmä, koirankoppi ja huvimaja, sitten leikkimökki! Lapset rakastavat taivaansinistä mökkiä, josssa on pyöreä laivaikkuna.

Jaa artikkeli