Nyt kukkivat kirsikka-ja luumupuut, esikot, tulppaanit ja keisarinpikarililjat, ainakin eteläisessä Suomessa. Kun kevään kukkasato on komeimmillaan, onkin hyvä, että sää jäähtyy muutamaksi päiväksi. Kukat kestävät kauemmin.

Viikonloppu olisi toki kiva viettää mökillä lämmöstä nauttien, mutta onhan siitä jo nautittu. Nyt nautitaan kestävästä kukkaloistosta.

Kuuma ilma saa kukat lakastumaan luvattoman nopeasti. Tulppaanien hehku kestää vain muutaman päivän, narsissit lakastuvat nopeasti ja kirsikankukkien terälehdet leijailevat maahan vain pikku tovin kukkien aukeamisen jälkeen. Luonto varautuu siihen, että tulee ennätyskuumuus ja –kuivuus, ja siemenet pitää saada valmistumaan ennen kuin kasvi kuolee. Eihän sitä koskaan tiedä.

Kylmät yöt taas tekevät sen, että kasvien kasvu lähes pysähtyy hetkeksi. Kukat eivät jatka kehittymistään ennen kuin kesä taas jatkuu.

Yön viileys on hyväksi, mutta yöpakkasissa on huonoja puolia, ja paljon. Kun marjapensaiden ja hedelmäpuiden kukat ovat alkaneet kehittyä, saattavat ne vioittua pahasti pakkasyön aikana. Sato jää silloin pieneksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuun toistaiseksi kylmin lukema mitattiin Enontekiössä perjantain vastaisenä yönä, jolloin pakkasta oli 9,6 astetta, maanpinnan tuntumassa jopa 12 astetta. Kylmät yöt jatkuvat ensi viikolla, maan eteläosassa on hallaa ja pohjoisosassa pakkasta.

Jaa artikkeli