Vanhan talon remonttiin on hyvä varautua hyvissä ajoin. Tärkeät puutarhakasvit kannattaa siirtää sopivaan paikkaan huolellisesti ja hyvissä ajoin, ei viime tingassa kauhakuormaajalla repien.

Kunkin kasvin elinpaikka ja tarvitsema tila on syytä huomioida kasvia siirrettäessä. Samantapaisten elinolosuhteiden järjestäminen takaa siirron onnistumisen. Moni perinteinen perenna on aika sitkeähenkinen eikä pahastu siirrosta, mutta poikkeuksiakin löytyy.

Pionit ottavat nokkiinsa häirinnästä sen verran, että kukinta lakkaa lähes kokonaan pariksi vuodeksi. Se on kuitenkin pieni hinta siitä, että kasvi saadaan pelastettua ja aikoinaan taas ehkä siirrettyä takaisin omalle paikalleen. Jos mahdollista, kasveille on hyvä katsoa jo remonttivaiheessa vakituinen, uusi kasvupaikka niin toista siirtoa ei enää myöhemmin tarvita.

Laajentuneista kasvustoista, kuten leviävästä juhannusruususta tai kultapallopöheiköstä riittää jaettavaksi naapureillekin. Näin lähialueen puutarhakulttuuria voidaan säilyttää ja levittää.

Jaa artikkeli