Kevät on vaikeaa aikaa siitepölyallergikoille. Siitepöly yksittää, väsyttää tai laittaa nenän valumaan. Jos suinkin mahdollista, kannattaa luontoon silti suunnistaa ihailemaan kevääseen heräävien puiden kauneutta. Lääkkeet esiin ja lenkille.

Yksi tämän hetken kauneimpia puitamme on tervaleppä. Se lehdet ovat puhkeamassa eteläisimmässä Suomessa. Rantoja kehystää vielä hetken kauniin violettiin vivahtava lepän oksasto ja harmaat, elefanttimaiset rungot ennen kuin lehdet peittävät puun vehreyteen joka jatkuu myöhään syksyyn asti.

Tervalepän muoto on myös kaunis. Sekin pääsee parhaiten edukseen juuri nyt, ennen kuin puuta verhoavat lehdet. Puun latvus on tasapainoisen paksu, kuin täydellinen uuniperuna. Vänkyräisten oksien päitä koristavat emi- ja hedekukintojen tupsut. Puun täydellinen muoto muistuttaa japanilaisia muotoon leikattuja puita aivan luonnostaan.

Lepän puuaines on pehmeää ja helposti työstettävää. Sitä on helppo kovertaa taltalla esimerkiksi lasinpuhallusmuottia varten. Leppää käytetään myös joissakin soittimissa helpon työstettävyytensä ansiosta.

Lepän juurinystyrät sitovat typpeä ilmasta puun tarpeisiin, joten lepän ei tarvitse vaivautua siirtämään ravintoa syksyllä lehdistä takaisin puuainekseen. Siksi lepän lehdet pysyvät vihreinä putoamiseensa saakka.

Tervaleppä on hyvin kaunis pihapuu, kenen pihaan se mahtuu ja kosteuden puolesta sopii. Leppä on edukseen myös kolmen tai viiden puun ryhmässä, jolloin violetin harmahtavat oksat erottuvat hienosti taustastaan.

Jaa artikkeli