Yksi kevään merkkejä on se, että appelsiinit alkavat putoilla puista. Appelsiinipuu on yleinen kadunvarsipuu Italiassa ja Espanjassa, ja sitä näkee myös Ranskan etelärannikon puutarhoissa. Puun hedelmät eivät kuitenkaan ole samoja mehukkaita ja makeita lajikkeita, joita löytyy kaupan vihannestiskistä.

Kadunvarsipuiden hedelmät ovat happamia, ja Välimeren kielissä niitä kutsutaan kuvaavalla nimellä orange amère, naranja agria, taronja agra (hapan appelsiini, Citrus aurantium). Englannin kielessä hapan appelsiini on saanut nimen Seville orange Sevillan kaupungin mukaan, jossa toden totta tätä puuta on tuhansittain niin katujen varsilla kuin kaupungin upeissa puistoissakin.

Vaikka hapan appelsiini ei kelpaa sellaisenaan syötäväksi, ei se myrkyllinenkään ole. Se on juuri oikea hedelmä marmelaadin valmistukseen. Happamista appelsiineista tulee maukkain marmelaadi, aivan kuten happamista omenista paras hillo, mehu tai siideri.

Appelsiinimarmelaadi on muuten skotlantilainen keksintö, josta saadaan kiittää dundeelaista Janet Keilleriä. Välimeren maissa appelsiinipuun kukista uutettua kukkavettä käytetään yleisesti leivonnaisten maustamiseen.

Appelsiinit kypsyvät vuodenvaihteen aikoihin, kuten muutkin sitrushedelmät. Muutama vuosikymmen sittenhän niitä ei edes saanut muuhun aikaan vuodesta, eivätkä ne oikein miltään maistukaan vääränä vuodenaikana.

Näin keväällä alkavat kypsät hedelmät putoilla oksilta tehden tilaa huumaavasti tuoksuville appelsiininkukille. Littaantuneet appelsiinit lakaistaan katujen varsilta pois.

Jaa artikkeli