Kirsikkapuut kukkivat täyttä päätä Rooman ympäristössä. Villa Borghesen puistossa, Rooman keskustassa on pari kirsikkapuiden kehystämää kujaa. Puisto on suosittu kävelykohde viikonloppuisin. Vaaleanpunaisten terälehtien putoillessa ja leijuessa maahan olo on kuin japanilaisessa sadussa.

Kaunis puisto syntyy monipuolisesta kasvivalikoimasta. Liian paljon yhtä lajia erottaa paikan ympäristöstään turhan rajusti. Riittävä määrä tavanomaisia lehtipuita saa puiston sulautumaan ympäristöönsä. Jos kaikki puut olisivat samaa kirsikkapuuta, näyttäisi koko puisto nyt epätodellisen vaaleanpunaiselta hattaralta.

Ympäristöönsä sopivan, mutta samalla persoonallisen puutarhan luominen ei ole helppoa. Puutarhaa on tutkittava kaikilta kanteilta, tarkasteltava eri kulmista sisältä ja ulkopuolelta. Näkymättömyyden ja räikeyden välistä löytyy kauneuden tasapaino.

Bomarzon patsaspuistossa Roomasta pohjoiseen hoitavat jättiläismäiset patsaat paon arjesta. Puutarhan kasvit ovat tahallisen tavallisia. Kukkapenkkejä ei näy missään, vain puita ja pensaita vehreässä pikku laaksossa. Muutama kukkiva kirsikkapuu siellä täällä ei vie huomiota itse patsaista ja rakennelmista, vaan luo mukavan vaihtelevan taustakankaan patsaiden esittämälle näytelmälle.

Jaa artikkeli