Roomassa käydessä kannattaa poiketa myös maaseudulla. Esimerkiksi Tivolin suunnalla maisemaa hallitsevat viehättävät, oliivitarhojen peittoamat kukkulat. Tivolin pikkukaupungissa sijaitsee renessanssipalatsi Villa d’Este suihkulähteineen. Palatsin puutarha on yhtä veden leikkiä: vettä pulppuaa maasta, muureista ja valtavien patsaiden juurilta sekä huulilta.

Tivoli sijaitsee kukkulalla, jonka alapuolella levittäytyy tasanko. Muutaman kilometrin päässä on huomattavan hyvin säilynyt Rooman keisari Hadrianuksen huvila, Villa Adriana. Monen neliökilometrin kokoisella alueella voi vaellella entisissä saleissa ja puutarhoissa. Antiikin ajan kupolikattoja ja pylväitä on aika ajoin säilynyt hyvinkin, ja alueella saa hyvän kuvan keisarin ja hänen lähipiirinsä elämästä.

Villa d¤Esten ja Villa Adrianan kohtalot kietoutuvat yhteen. Villa d¤Esten rakennuttanut kardinaali Ippolito d¤Este käytti rakennusmateriaalina paljolti Villa Adrianasta helposti saatavaa marmoria. Villa Adrianan entisistä marmoriverhoilluista seinistä ei olekaan paljoa jäljellä, samoin moni antiikinaikainen marmoriveistos päätyi Villa d¤Esten puutarhaan. Se oli 1500-luvun kierrätystä.

Jaa artikkeli