Ystävänpäivä lähestyy ja keskustelu leikkoruusuista käy vilkkaana Euroopassa. Ympäristöaktivistit ovat ottaneet ruusujen pitkät kuljetusmatkat hampaisiinsa.
Ruusuja lennätetään Eurooppaan kaukaa. Kenia Afrikassa, Ecuador Latinalaisessa Amerikassa ja moni maa Aasiassa kasvattaa ruusuja sellaisessa mittakaavassa ja niin edullisesti, että kukkia kannattaa kuljettaa Euroopaan saakka. Lentokoneiden aiheuttama kasvihuoneilmiön kiihtyminen on viime aikoina ollut muutenkin tapetilla.
On syytä muistaa, että ruusujen kasvatus lämmitetyssä ja valaistussa kasvihuoneessa kuluttaa sekin energiaa. Markkinoilta löytyy myös suomalaisia, kasvihuoneessa kasvatettuja ruusuja. Koti- vai ulkomaista – valinnan voi tehdä itse, mutta joka tapauksessa energiaa kuluu. Ostamalla kotimaista tulee toki tuettua kotimaan työllisyyttä ja yrittäjyyttä.
Kaukana Keniassa on toisenlaiset ongelmat. Viime aikojen levottomuudet ovat saaneet työntekijät kaikkoamaan kodeistaan. Ruusutarhurit voivat vain toivoa, että työntekijät palaavat, kun on aika korjata ruusut – todennäköisesti hetki on parhaillaan käsillä. Ruusut eivät odota korjaajaa. Ne kukkivat kun on sen aika, oli sota tai rauha.
Moni ruusutarha tuo kehitysmaalle tarvittavia tuloja ja työpaikkoja. Tarhurit saattavat osallistua aktiivisesti alueen kehittämisprojekteihin. Olisikin mukava tietää, millaiselta tarhalta ruusut tulevat jotta niitä ostamalla voisi itse samalla vaikuttaa työntekijöiden oloihin.
Ruusuille onkin alettu antamaan Reilun kaupan Fair Trade –tunnuksia. Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä kerrotaan, että kaikki Suomessa myytävät Reilun kaupan leikkoruusut ovat peräisin Keniasta. Reilun kaupan ruusuja löytyy esimerkiksi K-kauppojen Pirkka-tuoteperheestä.