Kuka muistaa täti Vihreän, täti Ruskean ja täti Sinipunaisen? Elsa Beskowin luomat hurmaavat tätihahmot ovat järkeviä, mukavia, hupsuja ja hauskoja. Heidän päivänsä täyttyvät herttaisista askareista, kuten piparkakun leipomisesta ja daalioiden vaalimisesta. Jos piha-aita täytyy maalata, apuun tulee setä Sininen.

Juuri sellaiseen perinteiseen pikkukylän pihaan daaliat sopivat parhaiten. Kukkien värimaailma vie ajatukset usein 50-luvulle: pastellit keittiön seinien sävyihin ja leiskuvat punakeltaiset hot rod –autoihin. Daalioiden vaatima hoidon määrä tuo mieleen kotirouvan askareet, kun hän hymyillen vaalii kotinsa ja pihansa nuhteetonta järjestystä.

Daalioiden valtavia, suloisia kukkia katsellessa täytyy todeta, että ne palkitsevat hoitajansa runsaskätisesti. Kukat ovat komeat ja näkyvät kauas. On korkeaa ja matalaa, tumma- ja vaalealehtistä ja kukkien väreissä lähes loputon kirjo, vain sininen puuttuu. Vanhanaikaisuudestaan huolimatta daaliat istuvat hienosti myös moderneimpaankin pihaan, vaikkapa koristeheinien väleihin.

Miksi kaikkien puutarhakasvien pitäisi ollakaan helppohoitoisia ja vähään tyytyviä? Elämän laatuahan on juuri se, että saa kietaista punaruudullisen esiliinan ylleen, laittaa sakset esiliinan taskuun ja astella puutarhaan poistamaan daalioiden sivuversoja.

Jaa artikkeli