Pensasaidat ovat puuntaimista kasvatettuja aitoja tavanomaisempia. Niissä on paljon vaihtoehtoja. Jos et halua leikata pensasaitaa 1-2 kertaa vuodessa, voit valita aidanteen, joka ylläpitoleikataan vain 3-5 vuoden välein. Aidanteen hyviä puolia on myös kukinta, joka menetetään usein leikattavassa aidassa, jossa suurin osa kukinta-aiheista leikataan pois.

Korkeisiin aidanteisiin sopivat esimerkiksi syreenit, tuomipihlajat, mongolianvaahtera, marjaomenapensas, euroopanpähkinäpensas ja siperianhernepensas, jotka kaikki kasvavat reilusti yli kaksi metriä korkeiksi. Lopullinen korkeus määräytyy kasvupaikan olosuhteiden mukaan. Suuret pensaat tarvitsevat paljon tilaa myös leveyssuunnassa. Ainoa korkeaksi mutta ei kovin leveäksi kasvava pensas on tiivis ja terve isotuomipihlaja.

Keskikorkeisiin (1,5 – 2,5 m korkeisiin ) aidanteisiin sopivat aronia, kanukat, kuusamat sekä pensasruusut kuten kurttulehtiruusu ja juhannusruusu lähisukulaisineen.

Hyviä matalia aidannekasveja on erilaiset angervot ja hanhikit. Jos et osta aidanteeseen valmiiksi haaroittuneita taimia, on muistettava istutusleikkaus. Istutusleikkauksessa kaikki oksat leikataan poikki muutaman senttimetrin korkeudelta maapinnasta.

Leikattavan pensasaidan kasvien on oltava hyvin haaroittuvia. Tällaisilla kasveilla silmujen ja lehtien välit ovat yleensä lyhyet. Isotuomipihlaja on hyvä valinta leikattavaan pensasaitaan. Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi taikinamarja, tuhkapensas ja aronia.Perinteiset orapihlaja-aidat ja siperianhernepensas-aidat voivat myös olla kauniita, mutta vaativat täsmällisempää hoitoa kuin esimerkiksi aronia, jotta aita pysyisi halutun muotoisena.

Jaa artikkeli