No niin, maatiaisamaryllis kukkii ja työntää esiin yhä uusia kukkavarsia. On siinä kiitollinen kukitettava! Kuusi kukkavartta on tällä erää näkyvissä.

Hennompiin varsiin tulee vain pari, kolme kukkaa, mutta tukevampiin täydet neljä loistavaa kukkaa. Niissä on tuollainen liekehtivä ja elävä liljan muoto, terälehdet ovat kapeammat ja vähän läpikuultavatkin. Kukka ei ole niin pyöreä eikä värikylläinen kuin uusien lajikkeiden, mutta niinpä on myös turha jäykkyys poissa.

Sinisarja on myös kaunis ja haaveiltu kukkija, siis kesäinen kukkija, mutta ei minulla ole ollut onnea sen kanssa toistaiseksi. Kun pian kymmenen vuotta sitten sain sinisarjan mukuloita, vai pitäisikä sanoa juurakon palasia, puolet niistä mäti heti alkuun ja loput juroivat vuosikausia. En tiedä, ehkäpä myyjä oli silpunnut ne liian pieniksi palasiksi, kun vahvistuminen otti niin aikaa.

Nyt minulla on useampikin ruukullinen sinisarjoja, joita olen yrittänyt talvettaa aina vähän eri tavalla, ja aina aika heikoin tuloksin. Kesät sinisarjat kasvavat ruukuissaan aurinkoisella pihalla, vaan eivät ne kuki. Syyskylmien uhatessa tuon ruukut sisään, nyt ne ovat viileässä kukkakamarissa. Ja ovat aikeissa kukkia. En nyt välittäisi siitä vaatimattomasta sisäkukinnasta kalpeine kukkineen! Mutta niin se vain on; joko ne kukkivat sisällä tai ei ollenkaan.

Jaa artikkeli