Pihan materiaalit voi valita sen perusteella, mitä muillakin on, tai sitten keksimällä itse. Puutarhamyymälöissä oleva laatoitusvalikoima on lähes sama joka liikkeessä, vaikka valmistaja olisikin eri. Omaperäisin ja siksi usein rakastettavin piha koostuu kuitenkin itse kerätyistä materiaaleista ja perheen voimin keksityistä ratkaisuista.

Ero valmiina ostettavan ja itse kerättävän välillä on aika. Omin käsin tehdyn puutarhan valmistuminen – jos puutarhan kohdalla voi valmistumisesta puhua – vie vuosia, vuosikymmeniäkin. Pihakäytävän tekeminen rannalta kerätyistä, soikeista kivistä on hidasta puuhaa, sillä kivet pitää ensin löytää. Niiden asettelukin on tarkkaa, pitkittäin vai poikittain?

Kuvan kiveyksessä polun matalin kohta on muodostettu pitkittäin asetelluista kivistä. Ne johdattavat sadeveden uraa pitkin viemäriin. Polun keskiosa on hieman kupera, jotta vesi valuu reunan uriin kuin hanhen selästä ikään.

Matala rinne kohoaa urasta kohti nurmikkoa. Siihen on aseteltu pienemmät kivet kuin muualle polulle.

Polun keskiosan kivet suuntautuvat poikittain. Huomaa, miten niiden suunta vaihtuu kulmassa siistissä linjassa! Kaikkea tätä ei ehkä polulla astellessa tule ajatelleeksi, mutta vaikutelma viimeistellystä työstä porautuu silti ajatuksiin.

Jaa artikkeli